آنچه باید از عملیات های «بیت المقدس» بدانید

دو گروه از عملیات ها در دوران هشت سال جنگ تحمیلی با عنوان «بیت المقدس» اجرا شد یکی مربوط به عملیات گسترده بیت المقدس برای آزادی خرمشهر و سایر در سال های پایانی جنگ طرح ریزی و انجام شد.
به گزارش سیپکس در این یادداشت به طور خلاصه به تشریح این دو گروه از عملیات های بیت المقدس می پردازیم.
عملیات گسترده «بیت المقدس»
دشمن در صورت حفظ خرمشهر می توانست در سطح جهانی به عنوان قدرت برتر مطرح باشد. و اگر قدرت حفظ این منطقه استراتژیک را نداشت خرمشهر و منطقه وسیع شمال آن آزاد شده و بصره به عنوان اولین شهر بزرگ عراق تهدید می شد. ارتش بعث با توجه به اهمیت موضوع تلاش می کرد تا به هر نحو ممکن خرمشهر را حفظ کند.
منطقه عملاتی بیت المقدس عملیاتی در میان چهار مانع طبیعی محصور است که از شمال به کرخه کور از غرب به هوالهویزه و شط العرب از جنوب به اروند و از غرب به کارون منتهی می شود.
این منطقه همواره از ارزش استراتژیک برخوردار بوده است یعنی به جز منطقه کوشک تا شلمچه که خط مرزی است و دو دژ به عنوان مانع مصنوعی به شمار می رود زمین نیز دارای موانع طبیعی است که به نفع دشمن است. پدافند در این منطقه وسیع عمیقاً مورد توجه فرماندهان نظامی عراق به خصوص سپاه سوم بوده و کار آمد ترین یگانها و فرماندهان خود را به این منطقه گسیل می کردند.
همچنین عملیات های دیگری با عنوان بیت المقدس در سال های ۱۳۶۶ و ۱۳۶۷ انجام شد.
۱- عملیات «بیت المقدس ۲» در تاریخ ۶۶/۱۰/۲۵ بارمز «یا زهرا (س)» در شمال سلیمانیه غرب ماووت انجام شد. برای اجرای عملیات در منطقه سلیمانیه و اجرای عملیات نصر ۸ راه جدیدی باید باز می شد تا با پشت سر گذاشتن مناطق برفگیر باید در ارتفاعات قمیش ـ دلبشک و الاغلو عملیاتی اجرا می شد که با عبور از رودخانه قلعه چولان در غرب شهر ماووت و پشت سرگذاشتن خطوط دفاعی دشمن نیروهای رزمنده سپاه به ارتفاعات سرکوب دست یابند. عملیات بیت المقدس ۲ توسط سپاه طراحی و در ارتفاعات قمیش شاخ بالوسه ویولان به اجرا در آمد و ۹۵ کیلو متر مربع از منطقه آزاد شد.
۲- عملیات «بیت المقدس ۳ » در تاریخ ۶۶/۱۲/۲۴ بارمز «یا موسی بن جعفر (ع)» درشمال سلیمانیه غرب ماووت انجام شد. این عملیات در تداوم عملیات بیت المقدس ۲ توسط قرارگاه نجف همزمان با عملیات «والفجر ۱۰» در حلبچه انجام شد عملیات بیت المقدس ۳ در شاخ کوجار به اجرا در آمد. در این عملیات ۴۰ کیلو متر مربع از مناطق غرب ماووت و ارتفاعات کوجار آزاد شد.
۳- عملیات «بیت المقدس ۴» در تاریخ ۶۷/۰۱/۰۶ با رمز «یا اباعبدالله الحسین (ع)» در بندیخان عراق انجام شد. عملیات بیت المقدس ۴ که با طراحی و اجرای سپاه در منطقه غرب کشور در ارتفاعات مهم جنوب در بندی خان شاخ شمیران شاخ سومر که مسلط به سددربندی خان بود انجام شد به تصرف رزمندگان در آمد. دشمن در این منطقه با بمباران شیمیایی اقدام به ضد حمله کرد ولی موفق به تصرف اهداف نشد و ارتفاعات آزاد شده محفوظ ماند.
۴- عملیات «بیت المقدس ۵» در تاریخ ۶۷/۰۱/۲۲ بارمز «یا اباعبدالله الحسین (ع)» توسط ارتش در پنجوین انجام شد. در این عملیات ضربه به سازمان رزمی دشمن بود و هدفی تصرف نشد.
۵- عملیات «بیت المقدس ۶» در تاریخ ۶۷/۰۲/۲۷ با رمز «یا امیرالمومنین (ع)» در سلیمانیه عراق شمال غرب ماووت انجام شد. این عملیات با طراحی و فرماندهی سپاه در منطقه کوهستانی شمال غرب ماووت انجام شد و کلیه هدف های تعیین شده از جمله ارتفاعات شیخ محمد آسوس استروگ و سلسله ارتفاعات بین شیخ محمد و کوجار بالغ بر ۶۵ کیلومتر مربع آزاد شد. این عملیات پس از تغییر تحول جنگ در منطقه جنوب انجام شد.
۶- عملیات «بیت المقدس ۷ » در تاریخ ۶۷/۰۳/۲۳ بارمز «یا اباعبدالله الحسین (ع)» در شلمچه انجام شد. این عملیات برای بیرون راندن دشمن بعثی در شمال خرمشهر؛ سپاه با ۱۰ یگان به استعداد ۷۰ گردان در منطقه شلمچه- کانال ادب منطقه پنج ضلعی با هدف انهدام دشمن حمله کردند وموفق به بیرون راندن دشمن شدند. روز ۲۳ خرداد دشمن با ۵ لشکر شامل دو لشکر گارد جمهوری لشکر ۱ مکانیزه ۳ و ۶ زرهی پاتک کرد اما نتیجه نگرفت.
پایان خبر سیپکس
آنچه باید از عملیات های «بیت المقدس» بدانید
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "آنچه باید از عملیات های «بیت المقدس» بدانید" هستید؟ با کلیک بر روی فرهنگ و هنر، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "آنچه باید از عملیات های «بیت المقدس» بدانید"، کلیک کنید.