شرایط قبولی در رشته فوریت های پزشکی | راهنمای جامع و کامل

شرایط قبولی در رشته فوریت های پزشکی
برای قبولی در رشته فوریت های پزشکی، باید اول در کنکور تجربی شرکت کنی، بعدش دعوت به مصاحبه بشی و از مراحل معاینه و آمادگی جسمانی هم سربلند بیرون بیای. این رشته پذیرش نیمه متمرکز داره و شرایط خاصی مثل قد و سن هم مهمه. برای اینکه بدونی دقیقاً چه خبره و چطوری می تونی توی این مسیر قدم بذاری، با من همراه باش.
رشته فوریت های پزشکی (که بعضی ها بهش پیش بیمارستانی هم میگن) یکی از اون رشته هاییه که واقعاً می تونی توش نقش مهمی توی جامعه ایفا کنی. اینجا قرار نیست فقط درس بخونی و مدرک بگیری؛ اینجا قراره آماده بشی برای نجات جون آدم ها، برای کمک رسانی توی بحرانی ترین لحظات زندگی بقیه. شاید با خودت بگی خب، چجوری میشه وارد این رشته شد؟ اصلاً برای کی خوبه؟ همه این ها رو توی این مقاله مفصل با هم بررسی می کنیم تا تصمیمت رو با چشم باز بگیری.
فوریت های پزشکی، رشته ای برای قهرمان های واقعی!
تصور کن یه نفر توی یه حادثه یا وضعیت اورژانسی گیر کرده، حالش بده و هر ثانیه براش حیاتیه. اولین کسایی که میرسن و دست به کار میشن، متخصصین فوریت های پزشکی هستن. اون ها قهرمان های بی نشونین که قبل از اینکه بیمار به بیمارستان برسه، تمام تلاششون رو می کنن تا جونش رو نجات بدن یا حالش رو پایدار کنن. این رشته دقیقاً درباره همینه؛ خدمات پزشکی فوری که بیرون از بیمارستان، توی صحنه حادثه یا خونه بیمار، ارائه میشه.
فوریت های پزشکی چیه و اصلا به چه دردی می خوره؟
فوریت های پزشکی پیش بیمارستانی یعنی همون خدماتی که به کمک نیازهای پزشکی خاص و فوری آدم ها میاد، اونم قبل از اینکه به بیمارستان برسن. مثلاً اگه کسی تصادف کنه، دچار حمله قلبی بشه، یا خدای نکرده توی بلایای طبیعی آسیب ببینه، این نیروها هستن که سریع خودشون رو می رسونن و اقدامات اولیه رو انجام میدن. وظیفه اصلیشون اینه که حال بیمار رو تا رسیدن به مرکز درمانی، پایدار نگه دارن و حتی جونش رو نجات بدن.
شاید فکر کنی خب این خدمات که خیلی قدیمیه! ولی نه، آموزش آکادمیک این رشته خیلی هم قدمت زیادی نداره. اوایل فقط دوره های کوتاه مدت برگزار می شد، ولی کم کم با دیدن نیاز جامعه و اهمیت این کار، وزارت بهداشت تصمیم گرفت مقاطع کاردانی و کارشناسی فوریت های پزشکی رو تصویب کنه تا نیروهای متخصص و آموزش دیده تربیت بشن. فارغ التحصیل های این رشته، عضو جدانشدنی تیم سلامت هستن و مسئولیت کمک رسانی به بیماران اورژانسی و مصدومین حوادث و بلایا رو، قبل از رسیدن به بیمارستان، به عهده دارن. توی بحران ها و حوادث غیرمنتظره هم، بازوی عملیاتی فعال کشورن و همیشه آماده کمک رسانی به مصدومین.
کی میتونه قهرمان فوریت های پزشکی باشه؟
ببینید، این رشته برای هر کسی مناسب نیست. اگه دنبال یه کار روتین و آروم هستی، شاید بهتره بیخیالش بشی. اینجا قراره با چالش های زیادی روبرو بشی. برای همین، کسی که می خواد وارد فوریت های پزشکی بشه، باید یه سری ویژگی های شخصیتی و توانایی های خاص داشته باشه:
- اول از همه، باید علاقه زیادی به کمک به دیگران داشته باشی. این شغل فقط یه منبع درآمد نیست، یه حس مسئولیت پذیری عمیق می طلبه.
- صبر و تحمل استرس بالا: توی موقعیت های بحرانی، خون سردی و آرامش تو می تونه جون یه نفر رو نجات بده. باید بتونی صحنه های ناخوشایند رو تحمل کنی و تحت فشار، بهترین تصمیم رو بگیری.
- توانایی مدیریت بحران و تصمیم گیری سریع: زمان توی فوریت ها از طلا هم باارزش تره. باید بتونی توی کسری از ثانیه، بهترین و درست ترین اقدام رو انجام بدی.
- آمادگی جسمانی و روانی قوی: این کار، هم از نظر فیزیکی و هم روانی، فشار زیادی داره. باید بتونی مسافت های طولانی رو بدوی، بیمار رو حمل کنی و از نظر روحی هم آماده باشی تا با درد و رنج آدم ها روبرو بشی.
- دقت و توجه به جزئیات: حتی یه اشتباه کوچیک می تونه عواقب جبران ناپذیری داشته باشه.
- مهارت های ارتباطی خوب: باید بتونی با بیمار، همراهانش و کادر درمانی دیگه، ارتباط مؤثر برقرار کنی.
اگه این ویژگی ها رو توی خودت می بینی و دوست داری توی یه کار هیجان انگیز و پر از چالش باشی که به طور مستقیم با جون آدم ها سروکار داره، فوریت های پزشکی می تونه بهترین انتخاب برای تو باشه.
قدم اول: شرایط ورود به رشته فوریت های پزشکی (کنکور و غیر کنکور)
خب، حالا که با این رشته آشنا شدی و حس می کنی به دردت می خوره، وقتشه بریم سراغ شرایط ورود بهش. ورود به فوریت های پزشکی یه کوچولو با بقیه رشته ها فرق داره و به قول معروف، نیمه متمرکز محسوب میشه. یعنی چی؟ یعنی فقط با کنکور کتبی نمیشه، بلکه باید از یه مصاحبه و معاینات خاص هم سربلند بیرون بیای.
شرایط عمومی قبولی: دیپلم تجربی و کنکور!
قبل از هر چیز، اگه می خوای وارد این رشته بشی، باید دیپلم رشته علوم تجربی داشته باشی. فرقی هم نمی کنه نظام جدید باشی یا نظام قدیم (البته برای نظام قدیم باید مدرک پیش دانشگاهی هم داشته باشی). مهم ترین مرحله، شرکت توی کنکور سراسری تجربی هست. این رشته توی دفترچه انتخاب رشته کنکور میاد و می تونی اون رو انتخاب کنی.
یه نکته مهم اینجا هست: هیچ شرط معدل دیپلم یا تراز کنکور به صورت مستقیم برای قبولی نهایی اعلام نمیشه که بگن مثلاً باید معدلت حتماً بالای فلان عدد باشه. اما خب مشخصه که برای اینکه اصلاً به مصاحبه دعوت بشی، باید یه تراز و رتبه قابل قبول توی کنکور بیاری. پس درس خوندن و تلاش برای کنکور، قدم اول و خیلی مهمه.
ریزبین تر بشیم: شرایط اختصاصی (جسمانی و روانی) قبولی فوریت پزشکی
اینجا دیگه بحث جدی تر میشه. چون قراره با جون آدم ها سروکار داشته باشی و توی موقعیت های حساس حضور پیدا کنی، سلامت جسمی و روانی تو خیلی خیلی مهمه. دانشگاه ها و وزارت بهداشت یه سری دستورالعمل استاندارد دارن که طبق اون ها دانشجو پذیرش می کنن. این شرایط هم برای آقایون و هم برای خانم ها لازمه و توی مرحله مصاحبه به دقت بررسی میشن:
- باید سلامت کامل جسمانی داشته باشی. یعنی نباید به بیماری های مزمن، واگیردار یا صعب العلاج مبتلا باشی. مثلاً اگه دیابت، فشار خون بالا، آسم شدید، نارسایی کلیه یا بیماری های پیشرفته قلبی داری، متاسفانه نمیتونی توی این رشته تحصیل کنی.
- عدم ابتلا به صرع و هرگونه عوارض روانی: سلامت روانت باید کامل باشه تا بتونی توی موقعیت های پرتنش، درست تصمیم بگیری.
- نباید تغییر شکل مادرزادی یا اکتسابی توی اسکلت، خصوصاً توی دست و پاهات، داشته باشی. استفاده از اندام های مصنوعی هم مجاز نیست.
- به هیچ عنوان نباید به سیگار و سایر مواد مخدر اعتیاد داشته باشی. این یکی خیلی جدیه و توی معاینات حسابی بررسی میشه.
- باید قدرت تکلم طبیعی داشته باشی و مثلاً لکنت زبان نداشته باشی. ارتباط با بیمار و گزارش دهی مهمه.
- بینایی و شنوایی کامل: با تاییدیه پزشک متخصص، باید دید و شنیدنت عالی باشه. توی این شغل، هر دو حس خیلی مهمن.
- شرط قد: این یکی برای خیلی ها سواله. حداقل قد برای خانم ها ۱۶۵ سانتی متر و برای آقایون ۱۷۰ سانتی متره.
- شرط سنی: حداکثر سنت نباید از ۲۴ سال بیشتر باشه. البته اگه خدمت سربازی رفته باشی، با احتساب مدت خدمت، این سقف به ۲۶ سال هم میرسه.
- باید برای انجام تمرینات ورزشی و کسب مهارت های بدنی کاملاً آماده باشی. چون امدادرسانی سریع و صحیح، آمادگی جسمانی میخواد.
- در نهایت، بعد از اینکه توی آزمون کتبی قبول شدی، دانشگاه مربوطه توی مرحله ثبت نام، سلامت جسمانی و روانی و همه موارد گفته شده رو تأیید می کنه. پس الکی نگران نباش، اگه شرایط رو داری، تلاشت رو بکن.
فوریت پزشکی برای خانم ها: آیا مسیر برای بانوان هم بازه؟
خیلی از خانم های علاقه مند به این رشته، این سوال براشون پیش میاد که آیا اصلاً می تونن وارد فوریت های پزشکی بشن؟ یا اگه بشن، قراره توی آمبولانس و صحنه حادثه کار کنن؟
باید بگم که بله، خانم ها هم می تونن وارد این رشته بشن، اما معمولاً پذیرش در مقطع کارشناسی پیوسته فقط برای آقایون هست. ولی جای نگرانی نیست! توی مقطع کاردانی، بعضی از دانشگاه ها ظرفیت محدودی رو برای خانم ها در نظر می گیرن. پس اگه خانم هستی و به این رشته علاقه مندی، مقطع کاردانی رو از دست نده.
در مورد موقعیت شغلی هم، این تصور که خانم ها بعد از فارغ التحصیلی حتماً باید توی آمبولانس باشن، کاملاً اشتباهه. خیلی از کارشناس های خانم توی مرکز ارتباطات یا همون دیسپچ اورژانس مشغول به کار میشن. اینجا کارشون چیه؟ به تماس های مردمی جواب میدن، حال بیمار رو جویا میشن، شرح حال می گیرن و بعدش واحد امدادی رو به محل حادثه اعزام می کنن. تازه، توی بعضی شهرها، واحدهای امدادی ویژه بانوان هم راه افتاده که خانم ها می تونن توی اون ها هم فعالیت کنن.
فوریت پزشکی بدون کنکور: آیا این راه میانبر وجود داره؟
شاید خیلی ها به دنبال راهی باشن که بدون کنکور وارد رشته فوریت های پزشکی بشن. توی چند سال اخیر، پذیرش بر اساس سوابق تحصیلی (همون معدل و نمرات دیپلم) برای بعضی رشته ها فراهم شده. برای فوریت های پزشکی هم ممکنه این اتفاق بیفته، اما باید حواست باشه که:
- اگه این رشته بدون کنکور هم پذیرش داشته باشه، معمولاً توی ظرفیت های محدود و برای دانشگاه های خاصی هست.
- شرایط و ضوابط این نوع پذیرش، هر سال از طریق سایت سازمان سنجش اعلام میشه. پس باید حواست به اطلاعیه ها باشه.
- حتی توی پذیرش بدون کنکور هم، معمولاً همچنان نیاز به مصاحبه حضوری وجود داره. یعنی نمی تونی فقط با نمره معدل وارد بشی و باید توی مصاحبه هم قبول بشی.
شرایط خاص برای کارکشته ها: پرسنل عملیاتی اورژانس
اگه از اون دسته افرادی هستی که الان هم توی مراکز اورژانس پیش بیمارستانی به عنوان نیروی عملیاتی (غیراداری) با دیپلم مشغول به کار هستی و دوست داری تحصیلاتت رو توی همین رشته ادامه بدی، یه سری شرایط خاص برات وجود داره:
- اول از همه، باید به مبانی جمهوری اسلامی ایران اعتقاد و التزام داشته باشی.
- سابقه سوء پیشینه نداشته باشی و به هیچ وجه معتاد نباشی.
- دیپلم نظام قدیم یا دیپلم نظام جدید به همراه مدرک پیش دانشگاهی داشته باشی.
- سلامت جسمی و روانی کامل داشته باشی و به بیماری های مزمن، واگیردار و صعب العلاج مبتلا نباشی.
- حداقل ۳ سال سابقه کار توی مراکز اورژانس پیش بیمارستانی داشته باشی.
- قدت کمتر از ۱۶۵ سانتی متر نباشه (این شرط برای آقایون).
- اگه حداقل ۱۰ سال از سنوات خدمتت باقی مونده باشه، می تونی توی کنکور سراسری شرکت کنی و توی رشته فوریت های پزشکی قبول بشی؛ البته به شرطی که تعهد خدمت به مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی رو بعد از فارغ التحصیلی بدی.
خیلی مهمه که بدونی، اگه هر کدوم از این شرایط رو نداشته باشی یا اطلاعات غلطی داده باشی، توی هر مرحله از تحصیل، از ثبت نام یا ادامه تحصیل محروم میشی. پس همه چیز رو صادقانه و با دقت بررسی کن.
رشته فوریت های پزشکی مسیری برای کسانی است که قلب بزرگی دارند و می خواهند در لحظات سخت، ناجی باشند. این شغل، فقط یک تخصص نیست، یک تعهد است.
رتبه و درصدهای قبولی فوریت پزشکی: چقدر باید بخونی؟
یکی از مهم ترین سوالاتی که همیشه توی ذهن کنکوری ها هست، اینه که برای قبولی توی رشته مورد علاقه شون، چقدر باید بخونن و چه رتبه ای بیارن؟ فوریت های پزشکی هم از این قاعده مستثنا نیست. با اینکه مصاحبه هم داره، اما رتبه و درصد کنکور، نقش اساسی توی دعوت به مصاحبه و قبولی نهایی ایفا می کنه.
نگاهی به کارنامه های قبولی فوریت پزشکی ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ (نمونه)
درسته که رتبه های قبولی هر سال با سال قبلش یه کوچولو فرق می کنه، چون ظرفیت ها و تعداد شرکت کننده ها متغیره، ولی نگاهی به کارنامه های سال های قبل می تونه یه دید کلی بهت بده که برای قبولی توی این رشته، باید حدوداً چه وضعیتی توی کنکور داشته باشی. اینجا چند نمونه از رتبه ها و درصدهای قبولی توی سهمیه های مختلف رو براتون میارم. یادت باشه اینا فقط یه راهنمایی هستن و باید همیشه یه درصد اطمینان برای خودت در نظر بگیری.
جدول کارنامه قبولی فوریت های پزشکی سراسری – سهمیه منطقه ۱ (نمونه فرضی)
درس | درصد (تخمین) | رتبه در سهمیه (تخمین) | تراز (تخمین) | سال |
---|---|---|---|---|
ادبیات | ۵۰ | ۹۰۰۰ | ۷۵۰۰ | ۱۴۰۲ |
عربی | ۴۰ | |||
دین و زندگی | ۶۰ | |||
زبان | ۳۵ | |||
زمین شناسی | ۱۰ | |||
ریاضی | ۳۰ | |||
زیست شناسی | ۵۵ | |||
فیزیک | ۲۵ | |||
شیمی | ۴۵ |
جدول کارنامه قبولی فوریت های پزشکی سراسری – سهمیه منطقه ۲ (نمونه فرضی)
درس | درصد (تخمین) | رتبه در سهمیه (تخمین) | تراز (تخمین) | سال |
---|---|---|---|---|
ادبیات | ۴۵ | ۱۵۰۰۰ | ۷۰۰۰ | ۱۴۰۲ |
عربی | ۳۵ | |||
دین و زندگی | ۵۵ | |||
زبان | ۳۰ | |||
زمین شناسی | ۵ | |||
ریاضی | ۲۵ | |||
زیست شناسی | ۵۰ | |||
فیزیک | ۲۰ | |||
شیمی | ۴۰ |
جدول کارنامه قبولی فوریت های پزشکی سراسری – سهمیه منطقه ۳ (نمونه فرضی)
درس | درصد (تخمین) | رتبه در سهمیه (تخمین) | تراز (تخمین) | سال |
---|---|---|---|---|
ادبیات | ۴۰ | ۲۲۰۰۰ | ۶۵۰۰ | ۱۴۰۲ |
عربی | ۳۰ | |||
دین و زندگی | ۵۰ | |||
زبان | ۲۵ | |||
زمین شناسی | ۰ | |||
ریاضی | ۲۰ | |||
زیست شناسی | ۴۵ | |||
فیزیک | ۱۵ | |||
شیمی | ۳۵ |
نکات مهم در تحلیل کارنامه ها: تراز قبولی فوریت پزشکی
وقتی داری این کارنامه ها رو بررسی می کنی، حواست به این چندتا نکته باشه:
- فقط یه راهنما هستن: این درصدها و رتبه ها، برای سال های قبله و ممکنه توی کنکور ۱۴۰۳ یا ۱۴۰۴، کمی تغییر کنن. هیچ چیزی قطعی نیست.
- اثر سهمیه: همونطور که توی جدول ها دیدی، رتبه قبولی توی سهمیه های مختلف (منطقه ۱، ۲، ۳، ایثارگران و…) با هم فرق داره. منطقه ۳ معمولاً رتبه بالاتری رو هم قبول می کنه.
- حاشیه امن: همیشه سعی کن درصدهات رو ۱۰ تا ۱۵ درصد بالاتر از این اعدادی که می بینی، هدف گذاری کنی. اینجوری یه حاشیه امن برای خودت ایجاد می کنی و شانست برای دعوت به مصاحبه و قبولی نهایی، خیلی بیشتر میشه.
- تراز مهمه، نه فقط رتبه: تراز کلی کنکور هم خیلی مهمه. دانشگاه ها معمولاً بر اساس تراز دانشجوها رو برای مصاحبه دعوت می کنن.
- اولویت بندی دروس: همونطور که می بینی، دروس زیست شناسی و شیمی توی کنکور تجربی برای این رشته اهمیت زیادی دارن. به این درس ها بیشتر توجه کن.
در نهایت، یادت باشه که کنکور فقط یه مرحله از این مسیره. حتی با رتبه خوب هم، اگه توی مصاحبه خوب عمل نکنی، ممکنه قبول نشی. پس هر دو مرحله رو جدی بگیر.
از کنکور تا روپوش سفید: مراحل پذیرش و مصاحبه فوریت پزشکی
قبولی توی رشته فوریت های پزشکی فقط به رتبه کنکور نیست. یه مرحله جذاب و در عین حال چالش برانگیز دیگه هم هست: مصاحبه! این مصاحبه تعیین می کنه که تو واقعاً برای این شغل ساخته شدی یا نه. بیا با هم ببینیم این مسیر چجوریه.
انتخاب رشته فوریت های پزشکی: چطور کدها رو بچینیم؟
بعد از اینکه کنکور دادی و کارنامه ات اومد، نوبت انتخاب رشته می رسه. توی دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری، کد رشته محل های فوریت های پزشکی رو پیدا می کنی. اینجا باید خیلی دقت کنی که چجوری انتخاب هات رو بچینی:
- اولویت بندی هوشمندانه: یادت باشه، هر انتخابی که توی فرم وارد می کنی، نشون دهنده اینه که اون رو به انتخاب های بعدی ترجیح میدی. یعنی اگه کد رشته فوریت پزشکی توی انتخاب بیستم تو باشه، یعنی تو ۱۹ تا انتخاب قبلی رو بهش ترجیح دادی. اگه توی یکی از اون ۱۹ تا انتخاب قبول بشی، دیگه شانس قبولی توی فوریت رو از دست میدی. پس اولویت بندی رو با دقت و بر اساس علاقه واقعی و احتمال قبولی ات انجام بده.
- اگه توی مصاحبه رد شدی، چی میشه؟ شاید این نگرانی رو داشته باشی که اگه توی مصاحبه فوریت های پزشکی قبول نشی، بقیه انتخاب هات می سوزه؟ نه! جای نگرانی نیست. اگه توی مصاحبه قبول نشی، یا اصلاً به مصاحبه دعوت نشی (چون ظرفیت چند برابر هست و ممکنه دعوت نشی)، بقیه انتخاب هات بررسی میشه و شانس قبولی توی اون ها رو از دست نمیدی. پس نترس و اگه به این رشته علاقه داری، انتخابش کن.
دعوت به مصاحبه: مرحله هیجان انگیز!
بعد از اینکه انتخاب رشته کردی و سازمان سنجش اطلاعات رو بررسی کرد، یه لیستی از معرفی شدگان چند برابر ظرفیت منتشر می کنه. یعنی چی؟ یعنی مثلاً اگه دانشگاه ۱۰ نفر ظرفیت داشته باشه، ممکنه ۵۰ نفر رو برای مصاحبه دعوت کنه تا بهترین ها رو از بینشون انتخاب کنه. اگه اسمت توی این لیست باشه، تبریک می گم! تو یه قدم به هدف نزدیک تر شدی.
زمان و نحوه اطلاع رسانی برای مصاحبه هم از طریق سازمان سنجش یا وب سایت دانشگاه های مربوطه اعلام میشه. باید حواست به این اطلاعیه ها باشه که از زمان مصاحبه جا نمونی.
مصاحبه فوریت های پزشکی: این ۶ مرحله رو جدی بگیر!
مرحله مصاحبه فوریت های پزشکی، خیلی مهمه و توی ۶ مرحله انجام میشه که هر کدومش وزن خاص خودش رو داره:
- ثبت نام و تأیید هویت: اول از همه باید مدارکت رو ارائه بدی و هویتت تأیید بشه. این مرحله صرفاً اداریه.
- سنجش قد و وزن: یادت هست گفتم شرط قد خیلی مهمه؟ اینجا دقیقاً همونجاست که قد و وزن تو رو اندازه گیری می کنن تا مطمئن بشن شرایط فیزیکی لازم رو داری.
- معاینات جسمی و روان سنجی: یه پزشک عمومی و یه روانشناس، سلامت جسمی و روانی تو رو ارزیابی می کنن. اینجا بیماری هایی که قبلاً بهشون اشاره شد (مثل دیابت، صرع، مشکلات اسکلتی و…) بررسی میشن. سؤالات روان سنجی هم برای بررسی تحمل استرس، خونسردی و آمادگی روحی تو هست.
- بینایی سنجی: اینجا چشم پزشک یا اپتومتریست بینایی تو رو بررسی می کنه. باید دیدت کامل باشه.
- صلاحیت عمومی: توی این بخش، سؤالاتی در مورد اعتقادات، مسائل سیاسی روز، هوش و اطلاعات عمومی ازت پرسیده میشه. اینجا می خوان ببینن چقدر در مورد جامعه و ارزش ها آگاهی داری و چقدر برای این شغل تعهد داری.
- آزمون آمادگی جسمانی: این مرحله یکی از مهم ترین بخش هاست. توی این آزمون، ازت می خوان که یه سری آیتم های ورزشی رو انجام بدی. این آیتم ها معمولاً شامل دویدن، پریدن، حمل وزنه های مشخص و تست های چابکیه. هدف اینه که آمادگی جسمانی تو برای انجام وظایف امدادرسانی سنجیده بشه.
نمره این مصاحبه، توی قبولی نهایی تو نقش خیلی مهمی داره. حتی اگه رتبه کنکورت خوب باشه، اگه توی مصاحبه موفق نباشی، ممکنه قبول نشی. پس حسابی برای همه این مراحل آماده شو، خصوصاً بخش آمادگی جسمانی.
بعد از قبولی: دروس، وظایف و آینده شغلی رشته فوریت پزشکی
تبریک می گم! اگه همه مراحل رو با موفقیت پشت سر گذاشتی و اسم خودت رو توی لیست نهایی دیدی، حالا وقتشه وارد دنیای هیجان انگیز فوریت های پزشکی بشی. اینجا قراره هم درس بخونی و هم مهارت های عملی رو یاد بگیری تا بتونی به بهترین شکل، به جامعه خدمت کنی.
چی یاد می گیریم؟ دروس رشته فوریت های پزشکی
رشته فوریت های پزشکی، چه توی مقطع کاردانی و چه کارشناسی، هم دروس نظری داره و هم دروس عملی و کارآموزی. یه ترکیب عالی از علم و مهارت!
- کاردانی: دوره کاردانی معمولاً حدود ۲ سال (۴ ترم) طول می کشه و توی این مدت، حدود ۶۸ واحد درسی رو پاس می کنی. اینجا با مبانی کمک های اولیه، آناتومی و فیزیولوژی بدن، داروشناسی پایه، و استفاده از تجهیزات اولیه آشنا میشی.
- کارشناسی: اگه کاردانی داشته باشی، می تونی وارد دوره کارشناسی ناپیوسته بشی. دوره کارشناسی پیوسته هم حدود ۴ سال (۸ ترم) طول می کشه و ۱۳۰ واحد درسی شامل دروس نظری، عملی و کارآموزی در عرصه رو باید بگذرونی. توی این مقطع، دانش و مهارتت عمیق تر میشه و با مباحث پیشرفته تر مثل فوریت های قلبی و عروقی، تروما، بیماری های داخلی، فوریت های کودکان و زنان، و روش های پیشرفته تر احیا آشنا میشی. بخش عمده ای از یادگیری تو توی بیمارستان ها و مراکز اورژانس، به صورت عملی انجام میشه.
تکنسین اورژانس یعنی چی؟ وظایف کاردان فوریت پزشکی
فارغ التحصیل های این رشته، که بهشون تکنسین اورژانس هم میگن، مسئولیت های خیلی مهمی دارن. اون ها خط مقدم مواجهه با بیماران و مصدومین هستن. مهم ترین وظایفشون این هاست:
- معاینه و ارزیابی اولیه بیمار: وقتی میرسن سر صحنه، باید سریع حال بیمار رو ارزیابی کنن تا بفهمن مشکل چیه و چقدر اورژانسیه.
- ارائه کمک های اولیه حیاتی: باید بدونن چجوری نفس بیمار رو برگردونن (احیای قلبی ریوی)، خونریزی رو کنترل کنن، یا راه هوایی بیمار رو باز نگه دارن.
- ارتباط با مرکز دیسپچ و پزشکان: باید وضعیت بیمار رو به مرکز اورژانس گزارش بدن و از پزشکان راهنمایی بگیرن.
- استفاده از تجهیزات آمبولانس: آمبولانس پر از تجهیزات پزشکیه که باید کار با همه شون رو بلد باشن، از دستگاه شوک گرفته تا کپسول اکسیژن.
- کنترل علائم حیاتی: باید به طور مداوم علائم حیاتی بیمار مثل فشار خون، ضربان قلب، تنفس و سطح هوشیاری رو کنترل کنن.
- انتقال ایمن بیمار: باید بدونن چجوری بیمار رو به آمبولانس منتقل کنن و در طول مسیر هم مراقبش باشن تا به بیمارستان برسه.
- رعایت اخلاق حرفه ای: توی موقعیت های سخت، حفظ آرامش، همدلی با بیمار و رعایت اصول اخلاقی خیلی مهمه.
- تهیه گزارشات روزانه: بعد از هر مأموریت، باید یه گزارش دقیق از وضعیت بیمار و کارهایی که انجام دادن، تهیه کنن.
این کارها به آمادگی جسمانی، ذهنی و روانی بالا نیاز داره. باید همیشه آماده باشی که با هر صحنه ای روبرو بشی و خونسردی خودت رو حفظ کنی.
بازار کار و درآمد فوریت پزشکی: آینده ای روشن؟
خوشبختانه، رشته فوریت های پزشکی یکی از اون رشته هاست که بازار کار خوبی داره و جامعه همیشه بهش نیاز داره. دلیلش هم واضحه؛ حوادث هیچ وقت خبر نمی کنن و نیاز به نیروهای امدادی همیشه هست. ظرفیت پذیرش این رشته هم هر سال داره بیشتر میشه.
فارغ التحصیلان این رشته می تونن توی جاهای مختلفی مشغول به کار بشن:
- سازمان مدیریت حوادث کشور و اورژانس ۱۱۵: اصلی ترین و پرتعدادترین محل کار برای تکنسین های فوریت پزشکی، همین بخش هاست.
- بیمارستان های دولتی و خصوصی: می تونن توی بخش اورژانس بیمارستان ها هم کار کنن.
- آمبولانس های خصوصی: شرکت های آمبولانس خصوصی هم به نیروهای فوریت پزشکی نیاز دارن.
- مراکز هلال احمر: برای عملیات امداد و نجات.
- راهداری ها و مراکز امداد و نجات بین جاده ای و کوهستانی: برای حوادث جاده ای و کوهستان.
- امداد و نجات هوایی: توی هلیکوپترهای امدادی.
در مورد درآمد، خب مثل هر شغل دیگه ای، درآمد تکنسین فوریت پزشکی هم به عوامل مختلفی مثل سابقه کار، مدرک تحصیلی، محل استخدام (دولتی یا خصوصی)، و ساعات کاری بستگی داره. اما به طور کلی، میشه گفت درآمد قابل قبولی داره و به نسبت سختی و اهمیت کار، حقوق خوبی دریافت می کنی. البته همیشه این رو در نظر بگیر که در کنار درآمد، رضایت شغلی از کمک به دیگران هم خیلی مهمه.
مزایا و معایب فوریت های پزشکی: شیرینی ها و سختی ها
هر رشته ای مزایا و معایب خودش رو داره. فوریت های پزشکی هم از این قاعده مستثنی نیست. بیا با هم یه نگاهی بهشون بندازیم تا با دید بازتری تصمیم بگیری:
مزایا | معایب |
---|---|
بازار کار مناسب: جامعه همیشه به این نیروها نیاز داره. | استرس بالا: مواجهه با صحنه های دلخراش و موقعیت های بحرانی. |
درآمد خوب: حقوق و مزایای قابل قبول. | شیفت های کاری نامنظم: ساعت کاری ثابت نداری و باید برای شیفت های صبح، عصر و شب آماده باشی. (معمولاً شیفت صبح از ۷:۳۰ صبح تا ۷:۳۰ عصر و شیفت شب از ۷:۳۰ عصر تا ۷:۳۰ صبح هست.) |
اهمیت اجتماعی: کمک مستقیم به نجات جان آدم ها و حس رضایت درونی بالا. | نیاز به آمادگی جسمانی و روانی مداوم: همیشه باید روی فرم باشی و توانایی مواجهه با شرایط سخت رو داشته باشی. |
هیجان کاری: هر روز با یه چالش جدید روبرو میشی و کار روتین و خسته کننده ای نیست. | احتمال دلسرد شدن: ممکنه به خاطر دیدن اتفاقات ناخوشایند، گاهی دچار فرسودگی شغلی بشی. |
امکان ارتقاء: میتونی با ادامه تحصیل یا کسب تجربه، ارتقاء شغلی پیدا کنی. |
در نهایت، انتخاب این رشته به روحیات و توانایی های تو بستگی داره. اگه از چالش نمی ترسی و عاشق کمک به مردم هستی، سختی هاش برات شیرین میشه.
اعلام نتایج نهایی: نفس های آخر انتظار!
بعد از اینکه کنکور رو دادی، انتخاب رشته کردی و از مرحله مصاحبه هم گذشتی، حالا وقتشه که نفس ها رو توی سینه حبس کنی و منتظر اعلام نتایج نهایی بمونی. دانشگاهی که مصاحبه رو انجام داده، نتایج رو به سازمان سنجش میفرسته و اونجا بعد از بررسی های لازم، نتایج نهایی رو اعلام می کنه.
معمولاً نتایج نهایی قبولی توی رشته های نیمه متمرکز مثل فوریت های پزشکی، همزمان با بقیه رشته ها و دانشگاه ها، توی اواخر شهریور ماه یا اوایل مهر ماه از طریق سایت سازمان سنجش اعلام میشه. اگه اسم تو هم توی لیست قبول شدگان نهایی باشه، می تونی همزمان با بقیه دانشجوها، توی ترم اول یا دوم تحصیلی، وارد دانشگاه بشی و دوران دانشجویی پر از هیجان فوریت های پزشکی رو شروع کنی.
به یاد داشته باش، مسیر قبولی توی فوریت های پزشکی شاید کمی طولانی و چالش برانگیز به نظر برسه، اما اگه علاقه واقعی داری و خودت رو برای سختی هاش آماده کنی، قطعاً می تونی موفق بشی. این رشته نه تنها یه شغل، بلکه یه رسالته؛ رسالت نجات و کمک به انسان ها.
سوالات متداول
آیا برای ورود به رشته فوریت پزشکی شرط معدل لازم است؟
به طور مستقیم خیر؛ شرط معدل خاصی برای قبولی نهایی اعلام نشده، اما برای دعوت به مصاحبه، باید تراز و رتبه مناسبی در کنکور سراسری کسب کنید. در پذیرش بر اساس سوابق تحصیلی (بدون کنکور) معدل نقش دارد.
شرط سنی برای رشته فوریت های پزشکی چیست؟
حداکثر سن مجاز برای ورود به این رشته ۲۴ سال است. البته برای داوطلبانی که خدمت سربازی را به پایان رسانده اند، این سقف با احتساب مدت خدمت به ۲۶ سال افزایش می یابد.
آیا خانم ها هم می توانند در این رشته تحصیل کنند؟
بله، خانم ها نیز می توانند در رشته فوریت های پزشکی تحصیل کنند. معمولاً پذیرش در مقطع کارشناسی پیوسته این رشته فقط برای آقایان است، اما برخی دانشگاه ها در مقطع کاردانی ظرفیت محدودی را برای بانوان در نظر می گیرند. خانم ها می توانند در بخش هایی مانند دیسپچ اورژانس یا واحدهای امدادی ویژه بانوان فعالیت کنند.
رتبه لازم برای قبولی در فوریت های پزشکی چقدر است؟
رتبه لازم برای قبولی هر سال متفاوت است و به عواملی مانند سهمیه، دانشگاه و رقابت داوطلبان بستگی دارد. با این حال، با بررسی کارنامه های قبولی سال های گذشته، می توانید حدود رتبه های لازم را در هر سهمیه تخمین بزنید و خود را برای کسب رتبه ای بهتر (با ۱۰ تا ۱۵ درصد حاشیه اطمینان) آماده کنید.
آیا این رشته بدون کنکور هم پذیرش دارد؟
بله، امکان پذیرش در رشته فوریت های پزشکی بر اساس سوابق تحصیلی (بدون کنکور) در برخی دانشگاه ها و با ظرفیت محدود وجود دارد. اما حتی در این حالت نیز معمولاً شرکت در مصاحبه حضوری الزامی است.
مصاحبه فوریت های پزشکی شامل چه مراحلی است؟
مصاحبه رشته فوریت های پزشکی معمولاً در ۶ مرحله انجام می شود: ثبت نام و تأیید هویت، سنجش قد و وزن، معاینات جسمی و روان سنجی، بینایی سنجی، سنجش صلاحیت عمومی (شامل سؤالات اعتقادی، سیاسی، هوش و اطلاعات عمومی) و آزمون آمادگی جسمانی (شامل آیتم های ورزشی).
آینده شغلی و درآمد رشته فوریت های پزشکی چگونه است؟
رشته فوریت های پزشکی بازار کار مناسبی دارد و نیاز جامعه به این نیروها بالاست. فارغ التحصیلان می توانند در سازمان اورژانس، بیمارستان ها، آمبولانس های خصوصی، هلال احمر، راهداری ها و امداد هوایی مشغول به کار شوند. درآمد این رشته نیز با توجه به سابقه، مدرک و محل استخدام، قابل قبول است.
مدت زمان تحصیل در رشته فوریت های پزشکی چقدر است؟
مدت زمان تحصیل در مقطع کاردانی فوریت های پزشکی معمولاً ۲ سال (۴ ترم) و در مقطع کارشناسی پیوسته حدود ۴ سال (۸ ترم) است. فارغ التحصیلان کاردانی می توانند در دوره کارشناسی ناپیوسته ادامه تحصیل دهند.
آیا فوریت پزشکی جزو رشته های با تعهد خدمت است؟
در حالت کلی خیر، اما برای گروه خاصی از داوطلبان مانند کارکنان عملیاتی (غیراداری) دیپلمه مراکز اورژانس پیش بیمارستانی، شرکت در آزمون سراسری و پذیرش در این رشته مشروط به سپردن تعهد خدمت به مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی پس از فراغت از تحصیل است.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "شرایط قبولی در رشته فوریت های پزشکی | راهنمای جامع و کامل" هستید؟ با کلیک بر روی آموزش، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "شرایط قبولی در رشته فوریت های پزشکی | راهنمای جامع و کامل"، کلیک کنید.