قله اندار برگ جهان – جاذبه ای فراموش نشدنی در ایران

قله اندار برگ جهان - جاذبه ای فراموش نشدنی در ایران

قله اندار برگ جهان، از جاذبه های بی نظیر ایران

قله اندار در منطقه لواسانات تهران، با ارتفاعی حدود ۳۱۰۰ متر، یکی از مقاصد کوهنوردی فوق العاده ای است که هر کوهنورد یا طبیعت گردی را مجذوب خودش می کند. این قله با مسیرهای متنوع و چشم اندازهای بی نظیر، به خصوص از مسیر روستای برگ جهان، یک تجربه خاص و فراموش نشدنی را برای شما رقم می زند.

اگه اهل کوهنوردی باشین، حتماً اسم قله های بزرگ و معروف البرز رو شنیدین. اما گاهی وقتا، تو دل همین البرز خودمون، یه سری گنج پنهان هم پیدا می شه که شاید کمتر کسی سراغشون بره. یکی از همین گنج های دوست داشتنی و بی نظیر، قله اندار هست که از مسیر روستای سرسبز و دلنشین برگ جهان، حسابی می تونه حال آدم رو خوب کنه. این قله، نه فقط یه مقصد کوهنوردی، که یه بهشت کوچیک برای طبیعت گردی و فرار از هیاهوی شهر هم به حساب میاد.

قله اندار کجاست؟ یه سفر کوتاه از دل تهران به قلب البرز

حالا بریم سراغ اینکه ببینیم اصلاً این قله اندار که اینقدر ازش تعریف می کنیم، دقیقاً کجای نقشه مونه. قله اندار تو دل البرز مرکزی، حوالی لواسانات و شمال شرقی تهران جا خوش کرده. فکر کنین، همین نزدیکی تهران، یه همچین طبیعت بکر و قله ای باحال انتظارمون رو می کشه. انگار یه قرار عاشقانه با طبیعت تو دل پایتخت داریم!

مبدأ اصلی و جذاب ترین مسیر صعود به قله اندار، روستای برگ جهان هست که خودش داستان ها داره. برای رسیدن به این روستای قشنگ، باید مسیر جاده لواسان رو پیش بگیرین و از اونجا به سمت برگ جهان حرکت کنین. راهش واقعاً آسونه و اونقدر پیچیده نیست که نگران گم شدن باشین. کافیه از لواسان به سمت شرق حرکت کنین و بعد از حدود ۱۵-۲۰ دقیقه رانندگی تو دل جاده های پر پیچ وخم و سرسبز، به روستای برگ جهان می رسین. این روستا خودش یه جاذبه گردشگری به حساب میاد، با کوچه باغ های دلنشین، صدای آب و هوای خنک و عالی. یعنی حتی اگه کوهنورد هم نباشین، ارزش یه سفر یک روزه رو داره که برین و از این هوای پاک و طبیعت قشنگش لذت ببرین.

روستای برگ جهان یه جورایی دروازه ورود به دنیای اندار محسوب می شه. از همین روستا مسیر صعود به قله اندار شروع می شه و خب، همین نزدیکی به تهران و دسترسی آسون باعث شده که خیلی از گروه های کوهنوردی و حتی خانواده ها تو آخر هفته ها سراغش رو بگیرن. اینجا فقط یه قله نیست، یه پکیج کامل از آرامش، هیجان و زیبایی های طبیعیه.

چرا قله اندار بی نظیر هست؟ رازهای ارتفاع و چشم اندازهای خیره کننده

حتماً از خودتون می پرسین چرا به این قله می گیم بی نظیر؟ خب، دلایل زیادی داره. اولین و مهم ترین دلیلش ارتفاعش هست. قله اندار ۳۱۰۰ متر از سطح دریا ارتفاع داره. شاید تو نگاه اول این ارتفاع خیلی زیاد به نظر نرسه، اما همین ارتفاع برای یه صعود دلنشین و چالش برانگیز عالیه. نه اونقدر سخته که آدم از نفس بیفته، نه اونقدر آسونه که هیچ هیجانی نداشته باشه. دقیقاً حد وسط یه کوهنوردی خوبه.

قلل همسایه و خط الرأس های دیدنی

وقتی بالای قله اندار می رسین، انگار دارین از یه برج دیدبانی به کل البرز نگاه می کنین. قلل اطراف مثل پرسون، ریزان، سیاه ریز و آتشکوه دورتون رو گرفتن و یه خط الرأس دیدنی رو به وجود آوردن. انگار همه قله ها دست به دست هم دادن تا یه منظره ۳۶۰ درجه فوق العاده رو به شما هدیه بدن. این قلل همسایه، خودشون هم مسیرهای جذابی برای کوهنوردهای حرفه ای تر دارن که می تونن یه برنامه چند روزه یا یه پیمایش طولانی تر رو باهاشون تجربه کنن.

چشم انداز دماوند، الماس البرز

حالا می رسیم به قسمت هیجان انگیز ماجرا! از بالای قله اندار، می تونین منظره بی نظیر و واضح قله دماوند، بام ایران رو ببینین. فکر کنین تو یه روز آفتابی و صاف، اون دماوند سربلند و باوقار، درست جلوی چشماتونه. این یکی از مزیت های رقابتی قله انداره که شاید خیلی از قلل دیگه تو نزدیکی تهران این منظره رو نداشته باشن. واقعاً حس افتخار و کوچیکی در برابر این عظمت رو به آدم می ده. این صحنه اونقدر قشنگه که هرچی خستگی راه رو دارین، فراموش می کنین و فقط محو زیبایی دماوند می شین.

جدای از دماوند، وقتی بالای قله وایسادین، نمای زیبای دشت هویج، آبشار برگ جهان و بافت سنتی روستای برگ جهان رو هم می تونین ببینین. انگار یه نقاشی زنده جلوی چشماتونه که هر گوشه اش یه داستانی داره. همین چشم اندازهای پانورامیک هست که صعود به قله اندار رو واقعاً بی نظیر می کنه.

اکوسیستم خاص منطقه: پوشش گیاهی و حیات وحش

منطقه البرز مرکزی و حوالی قله اندار، از نظر پوشش گیاهی هم خیلی غنیه. تو فصل بهار و اوایل تابستون، می تونین انواع گل های وحشی و گیاهان دارویی رو تو مسیر ببینین. اگه خوش شانس باشین، حتی ممکنه ردپای بعضی از حیوانات منطقه رو هم ببینین. البته حیات وحش اینجا بیشتر شامل پرندگان و حیوانات کوچیکه، اما همین که تو یه طبیعت کاملاً بکر و دست نخورده نفس می کشین، خودش حس و حال فوق العاده ای داره.

درجه سختی قله اندار: آیا این قله برای شماست؟

شاید براتون سوال باشه که صعود به قله اندار چقدر سخته؟ باید بگم که قله اندار تو دسته قلل با درجه سختی متوسط رو به سخت قرار می گیره. یعنی چی؟ یعنی برای صعود بهش، نیاز به آمادگی جسمانی معمولی و یه مقدار تجربه کوهنوردی دارین. اگه تازه کوهنوردی رو شروع کردین، شاید بهتر باشه اول با یه راهنما یا یه گروه باتجربه همراه بشین.

عواملی مثل فصل صعود و شرایط آب و هوایی، خیلی تو سختی مسیر تأثیر دارن. مثلاً صعود تو زمستون که برف و یخ همه جا رو گرفته، قطعاً خیلی سخت تر از تابستون و بهاره. شیب مسیر تو بعضی قسمت ها زیاده، اما پاکوب مشخصی داره و گم شدن توش سخته. برای یه کوهنورد با تجربه متوسط، این قله یه چالش لذت بخشه و برای حرفه ای ها، یه پیمایش سبک و عالی محسوب می شه. پس اگه اهل ورزش هستین و یه مقدار نفس دارین، نگران نباشین، قله اندار شما رو ناامید نمی کنه.

مسیرهای صعود به قله اندار: گام به گام تا اوج

قله اندار دو مسیر اصلی برای صعود داره که هر کدوم جذابیت های خودشون رو دارن. اما خب، محبوب ترین و زیباترین مسیر، همون مسیر روستای برگ جهان به قله انداره. بریم تا قدم به قدم این مسیرها رو با هم بررسی کنیم.

مسیر برگ جهان به قله اندار: سفری سبز و دلنشین

این مسیر واقعاً یه جورایی جادوییه! از همون ابتدای روستا، حس و حال طبیعت گردی به آدم دست می ده. مسیر از کنار آبشار برگ جهان می گذره که خودش یه جاذبه دیدنیه و می تونین یه استراحت کوتاه کنارش داشته باشین. بعد از آبشار، به یه پل فلزی می رسین. نکته مهم اینه که برای صعود به قله اندار، لازم نیست از روی پل عبور کنین. مسیر رو مستقیم ادامه بدین و بعد از حدود ۵۰۰ متر، وارد یال سمت راست بشین.

اینجا یه پاکوب مشخص و راه مالرو وجود داره که شما رو به سمت گردنه اندار هدایت می کنه. مسیر شیب ملایمی داره، اما رفته رفته شیب بیشتر می شه. تو راه، ممکنه چشمه های فصلی رو هم ببینین که اگه تو بهار و اوایل تابستون برین، می تونین آب خنک و گوارایی رو ازشون بنوشین. بعد از حدود ۲ ساعت کوهپیمایی، به گردنه اندار می رسین که ارتفاعش تقریباً ۲۹۶۰ متره. اینجا یه جای عالی برای استراحته و می تونین از مناظر اطراف لذت ببرین.

از گردنه به بعد، مسیر روی خط الرأس ادامه پیدا می کنه. یه چند تا فراز و نشیب داره که باید با دقت ازشون عبور کنین. حدود ۳۰ تا ۴۵ دقیقه دیگه که ادامه بدین، در نهایت به قله اندار با ارتفاع ۳۱۰۰ متر می رسین. این مسیر، از نظر مناظر و پاکوب، واقعاً یکی از بهترین مسیرهای کوهنوردی نزدیکی تهران هست و تجربه صعود به قله اندار از برگ جهان رو براتون فراموش نشدنی می کنه.

مسیر افجه – دشت هویج به قله اندار: کوتاه تر ولی پرماجراتر

یه مسیر دیگه برای صعود به قله اندار، از روستای افجه و دشت هویج شروع می شه. این مسیر نسبت به مسیر برگ جهان، کمی کوتاه تره، اما شیب بیشتری داره. از روستای افجه شروع می کنین و از باغات و دشت زیبای هویج عبور می کنین. دشت هویج خودش یه مقصد طبیعت گردی خیلی معروفه و تو بهار و تابستون واقعاً دیدنیه. بعد از دشت، مسیر به سمت یال صعود به قله اندار تغییر مسیر می ده و با یه صعود نسبتاً پرشیب، به قله می رسین. این مسیر هم جذابیت های خاص خودش رو داره، مخصوصاً اگه بخواین دشت هویج رو هم تو برنامه تون داشته باشین.

مسیر خط الرأس اندار – پرسون – ریزان: برای حرفه ای ها

اگه کوهنورد حرفه ای هستین و دنبال یه چالش بزرگ تر می گردین، می تونین پیمایش خط الرأس اندار – پرسون – ریزان رو تو برنامه تون بذارین. این مسیر از قله اندار شروع می شه و بعد از عبور از قله پرسون (۳۱۵۰ متر) و سیاه ریز (۳۲۹۰ متر)، به قله ریزان (۳۵۷۵ متر) ختم می شه. این پیمایش، بخشی از خط الرأس بزرگ تر اندار – ساکا هست که دشت هویج رو دربرگرفته. مناظر این خط الرأس واقعاً محشره، اما خب، نیاز به آمادگی جسمانی بالا، تجربه کافی و تجهیزات مناسب داره.

ترک مسیر و GPS: راهنمای هوشمند شما

برای اینکه تو مسیر صعود به قله اندار گم نشین و بتونین با خیال راحت حرکت کنین، استفاده از اپلیکیشن های GPS و ترک مسیر خیلی کمکتون می کنه. اپلیکیشن هایی مثل Wikiloc یا Locatoweb می تونن بهترین دوستتون تو کوه باشن. کافیه قبل از سفر، ترک مسیر قله اندار رو از سایت های کوهنوردی معتبر دانلود کنین و روی گوشیتون داشته باشین. اینجوری حتی اگه پاکوب هم مشخص نباشه، با خیال راحت راهتون رو پیدا می کنین. یادتون نره که برای موبایلتون پاوربانک هم ببرین که یه وقت وسط راه شارژش تموم نشه!

صعود به قله اندار، به ویژه از مسیر برگ جهان، ترکیبی از زیبایی های بکر طبیعت و چالشی هیجان انگیز است که خاطراتی فراموش نشدنی برایتان رقم می زند. منظره دماوند از قله اندار واقعاً بی نظیر است!

بهترین زمان صعود و شرایط آب و هوایی: کی بریم، چی ببریم؟

انتخاب زمان مناسب برای صعود به قله اندار، خیلی تو تجربه شما تأثیر داره. هر فصلی زیبایی ها و چالش های خاص خودش رو داره، پس بهتره قبل از سفر، حسابی آب و هوای منطقه رو چک کنین.

بهار: سرزمین سبز و پرگل (اواخر اردیبهشت تا اوایل خرداد)

اگه دلتون یه طبیعت سرسبز و پر از گل های وحشی می خواد، بهار بهترین فصله. از اواخر اردیبهشت تا اوایل خرداد، آب و هوای قله اندار معتدله و مسیرها هم معمولاً خشک و مناسب هستن. تو این فصل، می تونین از کنار رودخانه ها و چشمه های فصلی که پرآب هستن، عبور کنین و حسابی لذت ببرین. هوا عالیه و نه گرمه نه خیلی سرد. فقط ممکنه تو ارتفاعات، باد کمی خنک تر باشه.

تابستان: خنکی قله بعد از گرمای راه (تیر تا شهریور)

تو تابستون، قسمت های میانی مسیر ممکنه کمی گرم باشه، مخصوصاً تو ساعت های ظهر. اما وقتی به ارتفاعات بالاتر می رسین، هوا حسابی خنک و دلپذیر می شه. مسیرها تو این فصل کاملاً خشک هستن و خطرات برف و یخ وجود نداره. فقط یادتون باشه که آب فراوون همراهتون ببرین و از کرم ضدآفتاب و کلاه آفتابی هم استفاده کنین. شب های تابستون تو ارتفاعات البرز، فوق العاده خنک و دلچسبه.

پاییز: رنگارنگ و دلنشین (مهر و آبان)

پاییز قله اندار یه چیز دیگه ست! برگ درخت ها رنگارنگ می شن و یه منظره فوق العاده رو به وجود میارن. هوا خنکه و برای کوهنوردی عالیه. اما باید حواستون به تغییرات ناگهانی آب و هوا باشه. تو پاییز، احتمال بارش بارون یا حتی برف ناگهانی تو ارتفاعات زیاده، پس حتماً لباس گرم و ضدآب همراهتون باشه. اگه اهل عکاسی طبیعت هستین، پاییز بهترین فرصته که از قله اندار و اطرافش عکس های بی نظیر بگیرین.

زمستان: ماجراجویی پرچالش (دی تا اسفند)

صعود به قله اندار تو زمستون، فقط برای کوهنوردهای باتجربه و حرفه ای توصیه می شه. تو این فصل، تمام مسیر پوشیده از برف و یخه و خطرات زیادی مثل بهمن و سقوط وجود داره. برای صعود زمستانی، حتماً باید تجهیزات کامل مثل یخ شکن، کلنگ، گتر، لباس های گرم زمستانی و کوله پشتی مناسب داشته باشین و حتماً با یه گروه باتجربه همراه بشین. اما اگه از پس چالش ها بربیاین، منظره زمستانی قله اندار واقعاً نفس گیر و جادوییه.

خلاصه که قبل از حرکت، حتماً از طریق سایت های هواشناسی کوهستان، وضعیت جوی رو به صورت لحظه ای بررسی کنین و بر اساس اون، فصل مناسب و تجهیزات لازم رو انتخاب کنین.

تجهیزات ضروری و نکات ایمنی برای صعودی مطمئن به قله اندار

کوهنوردی یه ورزش دوست داشتنیه، اما مثل هر کار دیگه ای، اصول و قواعد خودش رو داره. برای اینکه یه صعود ایمن و لذت بخش به قله اندار داشته باشین، حتماً این نکات رو جدی بگیرین:

پوشاک مناسب: لایه لایه، ضدآب و بادگیر

  • پوشاک لایه لایه: بهترین روش پوشیدن لباس تو کوه، لایه لایه پوشیدنه. یعنی یه لایه بیس (گرم کن)، یه لایه میانی (مثل پلار) و یه لایه بیرونی (کاپشن بادگیر و ضدآب). اینجوری می تونین بر اساس تغییر دما، لباس هاتون رو کم و زیاد کنین.
  • کفش کوهنوردی: کفش مهم ترین ابزار یه کوهنورده. حتماً از کفش کوهنوردی مناسب با ساق بلند و کفی خوب استفاده کنین که از پاهاتون محافظت کنه و جلوی لیز خوردن رو بگیره. جوراب مناسب هم فراموش نکنین.

تجهیزات تخصصی و عمومی: هرچی لازم داری!

  • باتوم کوهنوردی: برای حفظ تعادل و کاهش فشار روی زانوها، باتوم کوهنوردی حسابی به درد می خوره، مخصوصاً تو مسیرهای شیب دار.
  • یخ شکن و کلنگ: (فقط برای زمستان) اگه تو فصل سرما به قله اندار می رین، یخ شکن و کلنگ کوهنوردی از واجباته.
  • هدلایت: حتی اگه قراره یه صعود یک روزه داشته باشین، هدلایت (چراغ پیشانی) رو همراهتون داشته باشین. ممکنه تو برگشت هوا تاریک بشه.
  • آب و غذا: آب کافی (حداقل ۲-۳ لیتر) و مواد غذایی انرژی زا مثل خرما، کشمش، شکلات، مغزها و ساندویچ های سبک رو فراموش نکنین.
  • کیت کمک های اولیه: یه کیت کوچک که شامل چسب زخم، بتادین، گاز استریل، قرص مسکن و داروهای شخصی تون باشه، همیشه باید همراهتون باشه.
  • کرم ضدآفتاب و عینک آفتابی: حتی تو هوای ابری هم اشعه آفتاب قویه، پس برای محافظت از پوست و چشماتون، این دو تا رو جدی بگیرین.
  • نقشه و GPS: حتی اگه مسیر رو حفظ هستین، یه نقشه فیزیکی منطقه و اپلیکیشن GPS رو گوشیتون (با پاوربانک) داشته باشین.

نکات ایمنی حیاتی: جونت رو دوست داشته باش!

  1. صعود گروهی: هیچ وقت تنها به کوه نرین، مخصوصاً اگه با مسیر آشنایی ندارین. صعود گروهی امنیت رو خیلی بالا می بره.
  2. اطلاع رسانی: قبل از حرکت، برنامه سفرتون رو به یکی از اعضای خانواده یا دوستاتون اطلاع بدین و ساعت برگشتتون رو هم بگین.
  3. استراحت منظم: هر ۱-۱.۵ ساعت یه استراحت ۱۰-۱۵ دقیقه ای داشته باشین تا بدنتون خسته نشه و آب و غذا مصرف کنین.
  4. به علائم بدنی توجه کنین: اگه احساس خستگی بیش از حد، سرگیجه یا هر مشکل دیگه ای داشتین، استراحت کنین و در صورت لزوم، از ادامه مسیر منصرف بشین. سلامتی از هر چیزی مهم تره.
  5. روی پاکوب بمونین: از پاکوب های مشخص شده خارج نشین. هم برای ایمنی خودتون و هم برای حفظ طبیعت.
  6. حفظ محیط زیست: هیچ زباله ای تو کوه رها نکنین و اگه دیدین، جمع آوری کنین. ما میراث دار این طبیعت زیبا هستیم.
  7. آمادگی برای شرایط اضطراری: همیشه یه سوت، یه پتوی نجات (پتوی فضایی)، و باطری اضافه برای موبایل همراهتون باشه.

با رعایت این نکات، صعود به قله اندار نه تنها ایمن تر، بلکه لذت بخش تر هم می شه.

جاذبه های گردشگری اطراف برگ جهان: فراتر از قله

منطقه برگ جهان و اطرافش، فقط قله اندار نیست! اینجا پر از جاهای دیدنی و جذابه که می تونین برنامه سفرتون رو حسابی تکمیل کنین و از طبیعت گردی لذت ببرین.

آبشار برگ جهان: خنکی و طراوت

همونطور که قبل تر گفتم، تو مسیر صعود به قله اندار از روستای برگ جهان، از کنار آبشار برگ جهان رد می شین. این آبشار واقعاً قشنگه و یه جای عالی برای یه استراحت کوتاهه. حتی اگه قصد صعود به قله رو هم ندارین، می تونین تا آبشار برین و از خنکی و صدای آب لذت ببرین. مسیر دسترسی به آبشار آسونه و برای همه سنین مناسبه.

روستای برگ جهان: قدم زدن تو تاریخ و طبیعت

روستای برگ جهان خودش یه جاذبه گردشگری تمام عیاره. بافت سنتی روستا، کوچه باغ های قدیمی، و مردم خونگرم و مهمان نوازش، حس و حال آرامش بخشی بهتون می ده. می تونین تو روستا قدم بزنین، از محصولات محلی (اگه فصلی باشن) خرید کنین و اگه قصد شب مانی داشتین، بعضی از خانه ها یا اقامتگاه های بوم گردی تو روستا، امکانات خوبی رو برای اقامت فراهم می کنن. تجربه شب مانی تو یه روستای کوهستانی واقعاً عالیه.

رودخانه و باغات منطقه: پیک نیک و آرامش

اطراف روستای برگ جهان و در طول مسیر رودخانه، پر از باغات سرسبز و جاهای دنج برای پیک نیک و کمپینگ هست. البته حتماً باید مقررات حفاظت از محیط زیست رو رعایت کنین و زباله هاتون رو با خودتون برگردونین. نشستن کنار رودخونه و گوش دادن به صدای آب، حسابی خستگی رو از تنتون درمی آره.

دشت هویج (جیرود): مروارید البرز

دشت هویج، که به جیرود هم معروفه، یه دشت فوق العاده زیباست که در نزدیکی منطقه برگ جهان و مسیر افجه قرار داره. تو بهار و تابستون، این دشت یه فرش سبز و پر از گل می شه و واقعاً دیدنیه. اگه با ماشین شخصی می رین، می تونین یه سر هم به دشت هویج بزنین و از زیبایی های بی نظیرش لذت ببرین. اینجا هم یه جای عالی برای عکاسی و ثبت لحظات خاصه.

لواسانات و البرز مرکزی، به خصوص منطقه برگ جهان و قله اندار، گنجینه ای از زیبایی های طبیعی هستند که با هر سلیقه ای، از کوهنورد حرفه ای گرفته تا طبیعت گرد و عکاس، ارتباط برقرار می کنند. سفر به این منطقه، تجربه ای جامع از آرامش، ماجراجویی و کشف طبیعت است.

جمع بندی: تجربه ای بی نظیر در قلب البرز، منتظر شماست!

خب، رسیدیم به پایان سفرمون تو این مقاله. دیدین که قله اندار برگ جهان، واقعاً از جاذبه های بی نظیر ایران هست و ارزشش رو داره که یه روز یا یه آخر هفته رو بهش اختصاص بدین. فرقی نمی کنه که یه کوهنورد حرفه ای باشین یا فقط دوست داشته باشین از طبیعت بکر لذت ببرین، این منطقه برای همه یه چیز خاص داره.

با چشم اندازهای خیره کننده دماوند و قلل اطراف، مسیرهای صعود متنوع و جذاب، و جاذبه های طبیعی اطراف مثل آبشار و روستای برگ جهان، قله اندار یه پکیج کامل از زیبایی، چالش و آرامشه. کافیه یه برنامه ریزی خوب داشته باشین، تجهیزات مناسب رو بردارین و خودتون رو آماده یه ماجراجویی بی نظیر کنین. پس منتظر چی هستین؟ کوله هاتون رو ببندین و راهی قله اندار بشین. البرز با تمام عظمت و زیبایی اش، منتظر قدم های شماست تا یه خاطره فراموش نشدنی رو براتون بسازه.

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "قله اندار برگ جهان – جاذبه ای فراموش نشدنی در ایران" هستید؟ با کلیک بر روی گردشگری و اقامتی، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "قله اندار برگ جهان – جاذبه ای فراموش نشدنی در ایران"، کلیک کنید.

نوشته های مشابه