نان جو: طرز تهیه و خواص شگفت انگیز آن برای سلامتی

نان جو: طرز تهیه و خواص شگفت انگیز آن برای سلامتی

نان جو چگونه تهیه میشود و چه خواصی دارد؟

نان جو یکی از سالم ترین نان هایی هست که می تونید تو رژیم غذایی تون جا بدید؛ تهیه کردنش تو خونه هم خیلی کار سختی نیست و می تونید با چند قلم مواد اولیه ساده، یه نون خوشمزه و پرخاصیت بپزید که هم فیبر بالایی داره و هم تو کنترل قند خون و لاغری حسابی کمکتون می کنه.

نون تو سفره ایرانی ها همیشه یه جایگاه ویژه داشته، اصلاً نمیشه غذایی رو بدون نون تصور کرد. حالا تو این بین، یه نون هایی هستن که علاوه بر اینکه سیرمون می کنن، حسابی هم برای سلامتی مون مفیدن. نون جو دقیقاً یکی از همین نون هاست. خیلی ها ممکنه فکر کنن درست کردنش تو خونه سخته یا اصلاً نمیدونن چقدر خاصیت داره. اگه شما هم جزء این دسته هستین، نگران نباشید، چون قراره تو این مقاله حسابی از سیر تا پیاز نون جو رو براتون بگیم؛ از اینکه چجوری تو خونه یه نون جو عالی بپزید تا ریزترین خواصش که شاید تا حالا نشنیده بودید.

آشنایی با جو و شناخت ارزش غذایی نان جو

بذارید اول از خود جو شروع کنیم. جو یه غله قدیمی و بااصالته که از هزاران سال پیش تو زندگی آدما نقش داشته. اصلاً می گن تو تمدن های باستانی مثل مصر، جو یکی از اولین غلاتی بوده که کشت می شده. این غله، بعد از ذرت، برنج و گندم، چهارمین غله پرمصرف تو دنیاست و هم برای غذای آدما به کار میره و هم غذای حیوونا. حالا این جو که میگیم، با جو دوسر فرق می کنه ها. بعضیا ممکنه این دوتا رو با هم قاطی کنن، ولی جو و جو دوسر دو تا غله جداگانه هستن که تو یه سری مواد مغذی و البته مهم تر از همه، تو مقدار گلوتن شون تفاوت هایی دارن.

نان جو، به خاطر همین ماده اولیه باارزش، حسابی پر از خاصیته. بیایید یه نگاهی به ارزش غذایی ۱۰۰ گرم نان جو بندازیم تا ببینیم دقیقاً چی تو خودش داره که انقدر ازش تعریف می کنیم:

ماده مغذی مقدار (برای ۱۰۰ گرم نان جو)
کالری حدود ۲۵۰ کیلوکالری
کربوهیدرات (پیچیده) حدود ۴۷ گرم
پروتئین حدود ۸ گرم
چربی های سالم حدود ۳ گرم
فیبر (محلول و نامحلول) حدود ۷-۸ گرم
ویتامین های گروه B B1, B2, B3, B5, B6
مواد معدنی آهن، منیزیم، روی، سلنیوم، فسفر، منگنز، پتاسیم

حالا اگه نون جو رو با نون های دیگه مثل نون گندم یا حتی سنگک خودمون مقایسه کنیم، می بینیم که نون جو یه سروگردن بالاتره، مخصوصاً تو بحث فیبر و شاخص گلیسمی پایین ترش. این یعنی قندش رو آروم تر آزاد می کنه و شما رو هم بیشتر سیر نگه می داره.

راهنمای جامع تهیه نان جو خانگی

رسیدیم به بخش هیجان انگیز ماجرا! اگه دلتون می خواد طعم یه نون جو تازه و دست پخت خودتون رو بچشید، اینجا قراره بهتون یاد بدم چجوری این کار رو بکنید. باور کنید اونقدرها هم که فکر می کنید سخت نیست، فقط یه کم حوصله می خواد.

انتخاب آرد جو مناسب

مهم ترین قدم تو پخت نون جو، انتخاب آرد مناسبه. آرد جو انواع مختلفی داره، ولی اگه دنبال نون جوی واقعاً پرخاصیت هستید، بهتره از آرد جو کامل یا سبوس دار استفاده کنید. این آرد تمام فیبر و مواد مغذی جو رو تو خودش نگه داشته. آرد جو تصفیه شده هم هست که خب بخش زیادی از خواصش رو از دست داده. یه نکته دیگه اینکه، آرد جو گلوتن کمی داره، به همین خاطر نونی که فقط با آرد جو خالص پخته بشه، ممکنه یه کم سفت و شکننده بشه. برای همین، خیلی از دستورها پیشنهاد می کنن یه درصدی از آرد گندم (معمولاً آرد گندم سبوس دار) رو با آرد جو مخلوط کنید تا نون بافت بهتر و نرم تری پیدا کنه. اگه هم حساسیت به گلوتن دارین و می خواید نون جو نزدیک به بدون گلوتن بپزید، می تونید به جای آرد گندم، از آرد برنج یا آرد ذرت استفاده کنید، البته بافتش باز هم کمی متفاوت میشه.

مواد لازم برای پخت نان جو

برای یه نون جو خوشمزه و ساده، این مواد رو لازم داریم:

  • آرد جو کامل: ۱۵۰ گرم
  • آرد گندم سبوس دار (اختیاری): ۱۰۰ گرم (اگه می خواید نون نرم تر باشه)
  • آب یا شیر ولرم: ۲۰۰ تا ۲۲۰ میلی لیتر (بسته به جذب آرد)
  • مخمر فوری یا خشک: ۱ قاشق چای خوری (حدود ۳ گرم)
  • نمک: نصف قاشق چای خوری
  • شکر، عسل یا شیره (اختیاری، برای فعال کردن مخمر و طعم): ۱ قاشق چای خوری
  • روغن مایع (زیتون یا آفتابگردان): ۲ قاشق غذاخوری
  • مواد اختیاری برای طعم و خاصیت بیشتر: دانه های چیا، تخمه آفتابگردان، کنجد، سیاه دانه (به مقدار دلخواه)

تجهیزات مورد نیاز

برای پخت نون جو تو خونه به این وسایل احتیاج دارید:

  • کاسه بزرگ برای مخلوط کردن خمیر
  • پیمانه و قاشق اندازه گیری
  • همزن دستی یا برقی (اختیاری، ولی کار رو راحت تر می کنه)
  • سینی فر یا قالب نان
  • کاغذ روغنی
  • دستمال تمیز یا سلفون برای پوشاندن خمیر
  • فر یا تابه (اگه فر ندارید)

مراحل پخت نان جو گام به گام

خب، بریم سراغ دستور پخت، مرحله به مرحله با هم پیش میریم:

  1. گام ۱: فعال کردن مخمر

    اول از همه، آب یا شیر ولرم رو تو یه کاسه کوچیک بریزید. حواستون باشه که ولرم باشه، نه سرد و نه داغ. اگه داغ باشه مخمر می سوزه و اگه سرد باشه فعال نمیشه. شکر یا عسل رو هم اضافه کنید و بعد مخمر رو روش بپاشید. یه هم کوچولو بزنید و حدود ۵ تا ۱۰ دقیقه بذارید کنار تا مخمر فعال بشه. اگه کف کرد و حباب زد، یعنی زنده است و آماده کار!

  2. گام ۲: ترکیب مواد

    تو یه کاسه بزرگ، آرد جو، آرد گندم (اگه استفاده می کنید) و نمک رو با هم مخلوط کنید. یه گودی وسط آرد درست کنید و مخلوط مخمر فعال شده و روغن مایع رو بریزید وسطش.

  3. گام ۳: ورز دادن خمیر

    حالا وقتشه که با دست یا با همزن، مواد رو با هم ترکیب کنید تا یه خمیر جمع و جور به دست بیاد. خمیر جو ممکنه یه کم چسبنده باشه. حدود ۸ تا ۱۰ دقیقه خمیر رو روی یه سطح تمیز و کمی آردپاشی شده ورز بدید. اگه دیدین خیلی چسبنده است، می تونید خیلی کم آرد اضافه کنید، اما زیاده روی نکنید. ورز دادن خوب باعث میشه نون بافت بهتری پیدا کنه.

  4. گام ۴: استراحت و تخمیر اولیه

    خمیر رو تو یه کاسه که کمی چرب کردید بذارید، روشو با سلفون یا یه دستمال تمیز بپوشونید و تو یه جای گرم (مثلاً کنار بخاری خاموش یا داخل فر خاموش) حدود ۱ تا ۱.۵ ساعت استراحت بدید تا حجمش دو برابر بشه.

  5. گام ۵: شکل دادن به نان

    بعد از اینکه حجم خمیر زیاد شد، پفش رو خیلی آروم بگیرید (ورز زیاد ندید). حالا می تونید خمیر رو به شکل های مختلف دربیارید. می تونید گرد، بیضی، یا حتی به شکل لواش های کوچک پهنش کنید. اگه دوست دارید، تو این مرحله می تونید دانه های کنجد، سیاه دانه یا جو پرک رو روی سطح نون بپاشید.

  6. گام ۶: تخمیر ثانویه

    نون های شکل داده شده رو روی سینی فر که با کاغذ روغنی پوشوندین، بچینید. دوباره روشون رو بپوشونید و حدود ۳۰ تا ۴۵ دقیقه دیگه استراحت بدید تا یه کم دیگه پف کنن.

  7. گام ۷: پخت در فر

    فر رو از قبل با دمای ۱۸۰ درجه سانتی گراد گرم کنید. سینی نون ها رو داخل فر بذارید و حدود ۲۵ تا ۳۵ دقیقه بپزید. زمانی که روی نون ها طلایی شد و وقتی بهشون ضربه می زنید صدای توخالی دادن، یعنی پختن. اگه دوست دارید روشون طلایی تر بشه، می تونید چند دقیقه آخر گریل رو روشن کنید (البته حواستون باشه نسوزه!).

  8. گام ۸: خنک کردن

    بعد از پخت، نون ها رو از فر خارج کنید و روی توری بذارید تا کاملاً خنک بشن. این مرحله خیلی مهمه تا نون مغزپخت بشه و بخارش داخلش نمونه.

نکات کلیدی برای تهیه نان جو عالی

  • چگونه نان جو سفت نشود؟ برای اینکه نون جوتون سفت نشه، حتماً از ترکیب آرد جو با آرد گندم استفاده کنید (مخصوصاً اگه تازه کارید). همچنین، خمیر رو خیلی ورز ندید و مدت زمان پخت رو دقیق رعایت کنید تا خشک نشه.
  • افزایش ماندگاری نان جو: نون جو رو بعد از خنک شدن کامل، تو کیسه پارچه ای یا پلاستیکی در بسته تو یخچال نگه دارید. برای نگهداری طولانی تر، می تونید برش بزنید و تو فریزر نگهداری کنید.
  • جایگزین های آرد گندم: اگه حساسیت به گلوتن دارین، می تونید آرد گندم رو با آرد برنج، آرد ذرت یا آرد کینوا جایگزین کنید. البته همونطور که گفتم، بافت نون ممکنه کمی فرق کنه و نیاز به تمرین داره.
  • روش پخت نان جو بدون فر: اگه فر ندارید، نون جو رو می تونید روی ساج یا حتی یه تابه نچسب سنگین روی اجاق گاز با حرارت ملایم بپزید. هر طرف نون رو با در بسته بپزید تا مغزپخت بشه.

یادتون باشه، پخت نان خانگی یه جور هنره و نیاز به صبر و تمرین داره. اگه بار اول اون چیزی که می خواستید نشد، ناامید نشید! هر بار تجربه بیشتری کسب می کنید و دفعه بعد حتماً بهتر میشه.

خواص شگفت انگیز نان جو برای سلامتی و درمان

حالا که یاد گرفتیم چجوری نون جو بپزیم، بریم سراغ اصل مطلب: یعنی خواص بی نظیر این نون برای سلامتی مون. باور کنید نون جو فقط یه نون معمولی نیست، یه بمب پر از خواصه که تو خیلی از بیماری ها می تونه کمکمون کنه و کلی فواید برای بدن داره.

۱. کنترل قند خون و پیشگیری از دیابت

یکی از مهم ترین خواص نان جو، مخصوصاً اگه سبوس دار باشه، کمک به کنترل قند خونه. این نون شاخص گلیسمی پایینی داره؛ یعنی چی؟ یعنی قندش آروم و تدریجی وارد خون میشه و یهو قند خون رو بالا نمیبره. برای همین برای دیابتی ها یه گزینه عالیه. فیبر محلول بتا-گلوکان تو جو هم سرعت جذب قند رو تو روده کم می کنه و به پایداری قند خون حسابی کمک می کنه.

۲. بهبود عملکرد دستگاه گوارش و رفع یبوست

اگه با مشکل یبوست دست و پنجه نرم می کنید، نون جو دوست صمیمی شماست! فیبرهای محلول و نامحلول موجود تو نون جو، حجم مدفوع رو زیاد می کنن و باعث میشن حرکت روده منظم تر و راحت تر بشه. تازه، جو به رشد باکتری های مفید تو روده هم کمک می کنه و اگه کسی مشکل کولیت اولسراتیو داره، می تونه علائمش رو بهتر کنه.

۳. کمک موثر به کاهش وزن و لاغری

خیلی ها برای لاغری سراغ نون جو میرن و این انتخاب کاملاً درسته. نون جو پر از فیبره و وقتی می خورید، معده تون رو پر می کنه و شما رو برای مدت طولانی سیر نگه می داره. اینجوری کمتر احساس گرسنگی می کنید و کمتر هم سراغ ریزه خواری میرید. تازه، سطح هورمون گرلین که مسئول تحریک گرسنگیه رو هم کم می کنه. اگه نون جو رو با نون گندم مقایسه کنیم، می بینیم که برای کنترل اشتها و پیشگیری از پرخوری، نون جو گزینه بهتریه.

۴. کاهش کلسترول خون و حفظ سلامت قلب و عروق

اینجا هم باز پای فیبرهای محلول جو وسطه! تحقیقات زیادی نشون دادن که مصرف منظم جو می تونه کلسترول بد (LDL) و کلسترول تام رو تو بدن کاهش بده. یه مطالعه نشون داده که افرادی که ۲۰ درصد از کالری روزانه شون رو با جو تامین کردن، کلسترول بدشون تا ۲۴ درصد کم شده. این یعنی قلب سالم تر و رگ های بازتر!

۵. پیشگیری و کمک به درمان کبد چرب

کبد چرب یکی از بیماری های شایع امروزیه که دلیل اصلیش تجمع چربی زیاد تو کبد. افرادی که اضافه وزن دارن، چربی خونشون بالاست یا دیابت نوع ۲ دارن، بیشتر در معرض خطرن. نون جو با کمک به کاهش وزن و تنظیم چربی و قند خون، به طور غیرمستقیم تو پیشگیری و حتی بهبود کبد چرب نقش مهمی داره.

۶. منبع انرژی پایدار و بهبود عملکرد فیزیکی

اگه صبحونه نون جو بخورید، تا ظهر سرحال و پرانرژی هستین. چرا؟ چون کربوهیدرات های پیچیده و ویتامین های گروه B موجود تو نون جو، انرژی رو به آرامی تو بدن آزاد می کنن و باعث میشن یه منبع انرژی پایدار داشته باشید که خستگی رو ازتون دور می کنه و عملکرد فیزیکی تون رو بالا میبره.

۷. تقویت استخوان ها و پیشگیری از پوکی استخوان

جو سرشار از مواد معدنی مثل منیزیم، فسفر و منگنز هست که برای سلامت استخوان ها ضروری ان. مصرف منظم نون جو می تونه به تقویت استخوان ها کمک کنه و از پوکی استخوان، مخصوصاً تو سنین بالا، پیشگیری کنه. حتی برای رشد استخوان های بچه ها هم خیلی مفیده.

۸. حفظ شادابی پوست و مو

ویتامین های گروه B و آنتی اکسیدان ها که تو نون جو پیدا میشن، نقش مهمی تو حفظ سلامت و شادابی پوست و مو دارن. مصرف این نون می تونه به پوستتون کمک کنه تا درخشان تر و سالم تر بمونه و موهاتون هم جون بگیرن.

۹. خواص آنتی اکسیدانی

نون جو، آنتی اکسیدان های قوی ای داره که با رادیکال های آزاد تو بدن مبارزه می کنن. رادیکال های آزاد همون عامل های مضری هستن که به سلول ها آسیب می رسونن و باعث پیری زودرس و بیماری های مختلف میشن. با مصرف نون جو، یه جورایی به بدنتون یه سپر دفاعی قوی میدید.

۱۰. تاثیر بر سیستم ایمنی بدن

بتا-گلوکان موجود تو جو، فقط برای قند و کلسترول خوب نیست، بلکه سیستم ایمنی بدن رو هم تقویت می کنه. یه سیستم ایمنی قوی یعنی بدنی که بهتر می تونه با بیماری ها و عفونت ها مقابله کنه.

۱۱. خواص نان جو در طب سنتی ایرانی

تو طب سنتی ما هم نون جو جایگاه ویژه ای داره. از قدیم برای پاکسازی بدن، تعدیل حرارت، و کمک به درمان بیماری های مختلف ازش استفاده می کردن. مثلاً می گن نون جو برای جلوگیری از سفید شدن مو و کم خونی هم مفیده.

۱۲. اهمیت مصرف نان جو در دوران بارداری و شیردهی

برای خانم های باردار و شیرده، تامین مواد مغذی خیلی مهمه. نون جو منبع خوبی از فولات، آهن، منیزیم و ویتامین های گروه B هست که برای رشد جنین و سلامت مادر ضروری ان. فیبرش هم به پیشگیری از یبوست دوران بارداری کمک می کنه. البته همیشه توصیه میشه که تو این دوران با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت کنن.

نکات مهم و احتیاط ها در مصرف نان جو

درسته که نون جو پر از خاصیته، ولی خب مثل هر ماده غذایی دیگه ای، یه سری نکات و احتیاط ها هم داره که باید حواسمون بهشون باشه. مصرف زیاد یا مصرف تو شرایط خاص، ممکنه مشکلاتی رو ایجاد کنه.

عوارض جانبی و موارد منع مصرف

  • گلوتن و بیماری سلیاک: نون جو، هرچند کمتر از گندم، اما حاوی پروتئینی به اسم گلوتن هست. پس اگه خدایی نکرده به بیماری سلیاک مبتلا هستید، باید از مصرف نون جو خودداری کنید. حتماً برچسب نون ها رو چک کنید یا سراغ نون جوهایی برید که مشخصاً بدون گلوتن روشون نوشته شده باشه (که معمولاً با ترکیب آرد جو و آردهای دیگه مثل آرد برنج یا ذرت تهیه میشن).
  • فروکتان ها و سندرم روده تحریک پذیر (IBS): جو حاوی یه سری کربوهیدرات زنجیره کوتاه به اسم فروکتان هست که از فیبرهای قابل تخمیر محسوب میشن. تو بعضی از افراد، مخصوصاً کسایی که سندرم روده تحریک پذیر (IBS) دارن، مصرف فروکتان ها ممکنه باعث نفخ، گاز و دل پیچه بشه. اگه روده حساسی دارید یا IBS دارین، بهتره مصرف نون جو رو با احتیاط شروع کنید و ببینید بدنتون چجوری واکنش نشون میده.
  • تداخل با داروها: اگه دیابت دارید و داروهای کنترل قند خون یا انسولین مصرف می کنید، حتماً قبل از اینکه نون جو رو به طور منظم تو رژیمتون بیارید، با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت کنید. چون نون جو خودش می تونه قند خون رو تنظیم کنه و ممکنه تداخل با داروهاتون ایجاد بشه.
  • نفخ و گاز: به دلیل فیبر بالای نون جو، بعضی از افراد ممکنه تو شروع مصرف دچار نفخ یا گاز بشن. بهتره مصرفش رو تدریجی شروع کنید تا بدنتون عادت کنه و آب کافی هم بنوشید.

مقدار مصرف توصیه شده و تشخیص نان جو باکیفیت

مثل هر چیز دیگه ای، اعتدال تو مصرف نون جو هم حرف اول رو می زنه. اگهچه پرخاصیته، اما زیاده روی توش می تونه کالری اضافی به بدنتون برسونه. بهتره برای مقدار دقیق مصرف، مخصوصاً اگه بیماری خاصی دارید، با متخصص تغذیه مشورت کنید.

برای تشخیص نون جو باکیفیت هم یه سری نکات هست. نون جوی خوب، معمولاً رنگ تیره تری داره و بافتش هم ممکنه کمی سفت تر از نون های گندم باشه. اگه از نونوایی خرید می کنید، ازشون بپرسید که چند درصد آرد جو توش استفاده شده. هرچی درصد آرد جو کامل بیشتر باشه، نون باکیفیت تر و پرخاصیت تره. نون هایی که خیلی سفید و نرم هستن، احتمالاً درصد آرد جوشون کمه و با آرد گندم سفید زیاد مخلوط شدن.

یادمون باشه، سلامتیمون مهم ترین سرمایه مونه و انتخاب آگاهانه غذاها، راهیه برای محافظت از این سرمایه باارزش.

ایده های کاربردی: نان جو را با چی بخوریم؟

حالا که هم خواص نون جو رو فهمیدیم و هم طرز پختش رو یاد گرفتیم، شاید این سوال پیش بیاد که خب، این نون رو با چی بخوریم که هم خوشمزه باشه و هم از خواصش نهایت استفاده رو ببریم؟ خوشبختانه نون جو خیلی انعطاف پذیره و با کلی غذا و خوراکی جور درمیاد.

  • صبحانه: نون جو برای صبحانه یه انتخاب عالیه که تا ظهر سیر نگهتون می داره. می تونید با پنیر و گردو، تخم مرغ آب پز یا املت، کره بادام زمینی و موز، یا حتی با یه لایه آووکادو و کمی نمک و فلفل نوش جان کنید. ترکیبش با سبزیجات تازه هم که دیگه حرف نداره.
  • وعده های اصلی: نون جو می تونه جایگزین خیلی خوبی برای نون گندم تو وعده های ناهار و شام باشه. با انواع سوپ و آش، خوراک های رژیمی، سالادهای پروتئینی (مثل سالاد مرغ یا تن ماهی) یا حتی کنار مرغ و بوقلمون بخارپز، یه ترکیب سالم و سیرکننده میشه.
  • میان وعده: یه تکه نون جو تست شده با حمص یا ماست و خیار، یه میان وعده سالم و پرفیبره که می تونه تا وعده بعدی حسابی گرسنگی تون رو کنترل کنه.

نقش نان جو در بدنسازی و رژیم های ورزشی: اگه ورزشکارید یا بدنسازی کار می کنید، نون جو رو حتماً تو رژیمتون جا بدید. کربوهیدرات های پیچیده اش انرژی پایدار برای تمریناتتون فراهم می کنه و فیبرش هم به بهبود گوارش و احساس سیری کمک می کنه که تو رژیم های کنترل وزن خیلی مهمه.

نتیجه گیری

به قول قدیمی ها، «عقل سالم در بدن سالم است» و غذایی که می خوریم، نقش کلیدی تو این ماجرا داره. نان جو، با اون همه فیبر، ویتامین و مواد معدنی که تو دلش داره، واقعاً یه غذای فوق العاده سالم و مقویه. از کنترل قند خون و کمک به لاغری گرفته تا بهبود گوارش و سلامت قلب، می تونیم بگیم نون جو یه یار واقعی برای سلامتی مونه.

حالا که هم یاد گرفتیم چجوری تو خونه یه نون جو خوشمزه و سالم بپزیم و هم از خواص بی شمارش خبر داریم، دیگه بهونه ای نیست که تو رژیم غذایی مون جاش ندیم. اگه تا حالا امتحانش نکردید، پیشنهاد می کنم حتماً دست به کار بشید و این نون باارزش رو به سبد غذایی خودتون و خانواده تون اضافه کنید. البته اگه بیماری خاصی دارید یا رژیم درمانی مشخصی رو دنبال می کنید، بهتره قبلش با یه متخصص تغذیه مشورت کنید تا بهترین برنامه رو براتون بچینه و با خیال راحت از فواید این اکسیر سلامت لذت ببرید.

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "نان جو: طرز تهیه و خواص شگفت انگیز آن برای سلامتی" هستید؟ با کلیک بر روی پزشکی، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "نان جو: طرز تهیه و خواص شگفت انگیز آن برای سلامتی"، کلیک کنید.

نوشته های مشابه