زندگی در میان آدم هایی که دیگر بینمان نیستند!

بیستمین نمایشگاهِ تصویر سال و جشنواره فیلم تصویر از روز یکم اسفند ماه، به رسمِ هر ساله در خانه هنرمندان ایران برپا شد؛ این نمایشگاه علاوه بر مرور خاطرات بیست ساله، زنگی را کنار نام عکاسان و هنرمندانی به صدا درمی آورد که دیگر در کنار ما نیستند. این صدا می پرسد کدام هنرمند را بر اساس جبر روزگار از دست دادیم و کدام هنرمندان را با ناتوانی در تامین شرایطی مطلوب به تاریخ سپردیم!

زندگی در میان آدم‌هایی که دیگر بینمان نیستند!

به گزارش سیپکس، آوای خیام خوانیِ گروه لیان در محوطه خانه هنرمندانِ ایران به گوش می رسید. صدای ساز نی انبان، «هلل یوس هل یوسه» و «هلهله» از صفحه نمایش خانه پخش می شد و بر پس زمینه تصویری از شادیِ دو بازیکن تیم ملی فوتبال ایران، به خوبی نشسته بود؛ این عکس تنها یکی از 500 اثر به نمایش درآمده در بیستمین نمایشگاه تصویر سال و جشنواره فیلم تصویر بود. 

بیستمین نمایشگاهِ تصویر سال و جشنواره فیلم تصویر از روز یکم اسفند ماه، به رسمِ هر ساله در خانه هنرمندان ایران برپا شد. این نمایشگاه به تعبیری، روایتی از نگاه عکاسان ایران بود که اتفاقا مشکلات و مسایل امروزه آن ها بسیار قابل توجه است؛ هنرمندانی ماهر و حرفه ای که برخی از آن ها ترک وطن کردند و بعضی دیگر به دلیل شرایطی که معضل زندگی عنوان شده از عکاسی فاصله گرفته اند. بعضی شان با وجود اینکه دوربین را عمیقا دوست داشتند اما برای داشتن شرایطی بهتر دوربین را کناری قرار داده و به مشاغل دیگر پناه بردند. این عکاسان با وجود دوری از عکاسی اما بار دیگر در این نمایشگاه قدرت تصویر را به رخ کشیدند و نشان دادند که آثارشان نه تنها نامیراست که جان دوباره ای به وقایع و خاطرات نیز می دهد. آن ها با قدرتی پنهان مخاطب را مجاب می کردند که لحظه ای میخکوب شود و تنها با دیدن یک فریم، روایتی را بخواند یا به یاد آورد. 

بیستمین دوره تصویر سال و جشنواره فیلم تصویر امسال به جای انتشار فراخوان همیشگیِ سال های گذشته، مروری به آثار عکاسی، پوستر، کاریکاتور و فیلم های ارایه شده در بیست دوره اش داشت و بر همین اساس در بخش نمایشگاهیِ آن منتخبی از آثار چاپی عکاسی، گرافیک و کاریکاتور در گالری هایِ خانه هنرمندان، به نمایش درآمد. در این دوره بیش از 500 اثر منتخب عکاسی، در زمینه های خبری، مستند اجتماعی، هنر و هنرمندان، ورزشی و عکاسی خلاقه، کاریکاتورهای مطبوعاتی، هنری و پوستر به همراه آثار منتخب پیشگامان عکاسی، گرافیک و کاریکاتور در گالری های ممیز، زمستان، پاییز، تابستان، بهار، نامی و میرمیران به نمایش درآمد. 

نمایشگاه تصویر سال به معنای واقعی جایی بود برای دیدن و به یاد آوردن و گاه رویارویی با زوایایی پنهان از مناسبات. اینجا تصاویری از چشمان فراموش شده، مسافران و مسیرهای نرفته، آدم های از یاد رفته و میانمان رفته بر دیوار قرار گرفته بود. سوژه بعضی از تصاویر هم اشخاص گمنامی بودند که بی آنکه بدانند برای روایت معنا، همدستِ عکاس شده بودند.

زندگی در میان آدم هایی که دیگر بینمان نیستند!

زندگی در میان آدم هایی که دیگر بینمان نیستند!

زندگی در میان آدم هایی که دیگر بینمان نیستند!

تصویر کودکانی ساکنِ روستاهای دورافتاده، کارگران، جوانان، مناسبات فرهنگی خاص هر جامعه، رسوم دینی و آیینی و … در بخش مستند اجتماعی احساسات متفاوتی را در دل آدمی زنده می کرد. عکاسان در این بخش آن چه را که همه زندگی فرصتی برای دیدنشان باقی نیست به تصویر درآورده بودند. حقیقت این است که مخاطب نمی تواند در طول عمرش، به همه جا سرک بکشد و از هر آنچه که پیرامونش اتفاق می افتد باخبر شود؛ انسان این فرصت را ندارد که به همه شهر و دیارها سفر کند و به همه مراسم و مناسبات سرکی بکشد اما عکاسان در بخش مستند اجتماعی تصاویری را به نمایش درآورده بودند که در کنار هم داستان های بسیاری را بازگو می کردند. این تصاویر شرح داستان هایی بود که شاید فرصت دیدن همه آن ها، بیرون از قاب تصویر با عمر محدود انسان برابری نکند. 

در بخش خبری اما روایتی دیگر جریان داشت. تصاویر دولتمردانِ سابق که حالا کمتر میان اخبار دیده می شوند، آنچه بر این مرز و بوم گذشته است را به یاد مخاطب می انداخت. به طوری که دیدن یک تک عکس از میان این قاب ها، به تنهایی اثری که حالا داشت را ایجاد نمی کرد. در کنار یکدیگر قرار گرفتن این چند قاب عکس روایتی جامع و کامل تر را نمایان می کرد. گویی در برابر گوینده ای ایستاده باشید که تاریخ بخواند.

زندگی در میان آدم هایی که دیگر بینمان نیستند!

زندگی در میان آدم هایی که دیگر بینمان نیستند!

گشتن در این فضا گذری از حادثه پلاسکو، گرد و غبار در خوزستان، بی آبی زاینده رود، یخ زدن و مرگ نوجوانی کولبر در ارتفاعات کردستان، وقوع سیلاب در تعدادی از شهرها، ورود ویروس کویید19 به کشور و … در یک ثانیه بود؛ در بعضی از تصاویر هم چهره هایی آشنا دیده می شدند. این چهره ها گاه به سبب مسیولیتشان در دوره ای شناخته شده بودند و گاه آدم هایی بودند که در فضای رسانه می شناختیمشان؛ شخصی مانند مرحوم روح الله رجایی ـ سردبیر روزنامه «جام جم» ـ که بر اثر ابتلاء به کرونا درگذشت. بخش خبری این نمایشگاه مانند ورود به تونل زمان و هر عکس دری برای ورود به سال های گذشته بود. گاهی هم دوربین زوایایی پنهان را به تصویر کشیده، از مرز دانسته ها گذر کرده و به دل اسرار مگو راه یافته بود.

با این وجود آن چه که دلِ مخاطب را به درد می آورد، دیدن نام عکاسانِ هنرمندی بود که در سال های اخیر دوربین را کنار گذاشتند یا از عکاسی خبری دور شدند. بعضی از این شاهکارهای خبری را عکاسانی به ثبت رسانده بودند که حالا خارج از مرزها زندگی می کنند و جامعه خبریِ ایران از توانایی آن ها در به تصویر کشیدن حقیقت بی بهره مانده است. حال و روز این بخش از نمایشگاه بیش از آن که شادی را به یاد بیندازد غم را به یاد می آورد. 

زندگی در میان آدم هایی که دیگر بینمان نیستند!

بخش دیگری از این نمایشگاه هم تصاویری از هنر و هنرمندان بود. هنرمندانی که بعضی شان دیگر در میان ما نیستند؛ محمدرضا شجریان، آتیلا پسیانی، داریوش مهرجویی، عباس کیارستمی، بهرام بیضایی، ایران درودی، مرتضی ممیز، کیومرث پوراحمد و… از هنرمندانی بودند که چهره شان در میان این عکس ها به چشم می آمد. البته دیدن نام مرحوم بابک برزویه ـ  از عکاسان شناخته شده رسانه و سینما که مردادماه سال 1401 درگذشت ـ نیز غم انگیز بود. 

زندگی در میان آدم هایی که دیگر بینمان نیستند!

زندگی در میان آدم هایی که دیگر بینمان نیستند!

زندگی در میان آدم هایی که دیگر بینمان نیستند!

در نهایت این نمایشگاه و مرور بر 20 سال عکاسی، پوستر، کاریکاتور و… ذهن مخاطب را به چالشی جدی دعوت کرد؛ لایه های خاطرات را در عمق ذهن شکافت و سپس بیستمین نمایشگاهِ تصویر سال و جشنواره فیلم تصویر امروز پانزدهم اسفند ماه در  این فضا که به معنای کلمه هنوز «خانه هنرمندان» و چراغش برای هنرمندان روشن است، پایان یافت. 

زندگی در میان آدم هایی که دیگر بینمان نیستند!

پایان خبر سیپکس 

زندگی در میان آدم هایی که دیگر بینمان نیستند!

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "زندگی در میان آدم هایی که دیگر بینمان نیستند!" هستید؟ با کلیک بر روی فرهنگ و هنر، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "زندگی در میان آدم هایی که دیگر بینمان نیستند!"، کلیک کنید.

نوشته های مشابه