غذاهای سنتی کهگیلویه و بویراحمد | لیست کامل و محلی
غذاهای سنتی کهگیلویه و بویراحمد
غذاهای سنتی کهگیلویه و بویراحمد، آینه ای از طبیعت بکر و زندگی عشایری این دیارند. این خوراک های اصیل، با مواد اولیه تازه و محلی، طعمی فراموش نشدنی و تجربه ای منحصربه فرد از فرهنگ غنی زاگرس نشینان را به شما هدیه می دهند.

استان کهگیلویه و بویراحمد، سرزمین کوهستان های سرسبز و دشت های حاصلخیز، با فرهنگ غنی لری و زندگی اصیل عشایری، گنجینه ای از طعم ها و عطرهای ناب را در دل خودش جای داده. اینجا، آشپزی فقط پخت وپز نیست؛ خودش یک داستانه، داستانی از صبر، قناعت، و استفاده از هرآنچه طبیعت سخاوتمندانه به ما داده. از دامنه های دنا گرفته تا کنار رودخانه های پرآب، مردم این دیار با ساده ترین مواد، جادو می کنند و غذاهایی خلق می کنند که هم سیرکننده و مقوی اند، هم سرشار از عطر زندگی.
تصور کنید صبح زود، توی دل طبیعت، بوی نان تازه بلوطی که روی ساج پخته شده، مشامتون رو پر می کنه یا ظهر گرم تابستون، آش دوغ خنک با پونه کوهی، حسابی حالتون رو جا میاره. هر کدوم از این غذاها، یه تکه از پازل زندگی مردم این منطقه است؛ از نان هایی که نماد مقاومت در برابر سختی هاست، تا آش هایی که با گیاهان دارویی کوهی، شفابخش روح و جسم اند.
نان ها و شله های پایه و مقوی: انرژی از دل طبیعت
تو سفره مردمان کهگیلویه و بویراحمد، نان ها و شله ها جایگاه ویژه ای دارن. این ها نه فقط خوراک، که پایه و اساس زندگی شون هستن. از غلات و گیاهان بومی منطقه تهیه می شن و به خاطر سادگی و مقوی بودنشون، بهترین انتخاب برای یه روز پرکار یا یه شب سرد زمستونی ان.
۱. نان بلیط (نان بلوطی): میراث خوراکی از دل جنگل های بلوط
اگه یه غذای سنتی باشه که اسمش با کهگیلویه و بویراحمد گره خورده باشه، اون قطعاً نان بلیطه! این نون فقط یه خوراک ساده نیست، نمادی از سال ها زندگی عشایری و استفاده از هر آنچه طبیعت به ما داده. مردم این منطقه، با دیدن درختان سر به فلک کشیده بلوط، یاد این نان مقوی می افتند. برای تهیه این نان، اول باید سختی کار رو به جون خرید؛ بلوط ها رو جمع می کنن، پوست سفتشون رو جدا می کنن و مغز بلوط رو زیر نور آفتاب خشک می کنن. بعدش پوست قهوه ای نازک (که بهش "جُفت" می گن) رو جدا می کنن. این جُفت، هرچند تلخه، اما می گن برای معده و دستگاه گوارش خیلی مفیده و حتی قدیم ترها به صورت پودر یا جوشانده مصرفش می کردن. بعد از این مراحل، مغزهای خشک شده رو پودر می کنن و این پوره رو برای حدود یک هفته توی آب خیس می کنن تا حسابی نرم و خمیری بشه. در نهایت، خمیر رو روی ساج داغ می پزن. واقعاً طعم و عطر این نون، حکایت از یه زندگی ساده ولی پر از اصالت داره.
۲. گرده ذرتی: نانی خوش عطر از مزارع ذرت
گرده ذرتی یکی دیگه از نون های خوشمزه و پرطرفدار تو این منطقه است که عطر و طعم خاص خودش رو داره. اگه گذرتون به روستاهای کهگیلویه و بویراحمد افتاد، حتماً از مردم محلی بخواین براتون از این نون بپزن. خمیر این نون رو با آرد ذرت درست می کنن و هنر اصلی، تو پختشه. روی یه ساج یا تابه بزرگ و داغ که روی زغال گذاشتن، خمیر رو پهن می کنن و بعد از اینکه یه طرفش پخت، ساج رو برمی گردونن و روی زغال ها قرار میدن تا طرف دیگه نون هم حسابی برشته و خوشرنگ بشه. این نون رو معمولاً گرم با روغن حیوانی یا کره محلی می خورن و محاله که از طعم بی نظیرش سیر بشید!
۳. چنگال: شیرینی پرانرژی با کره محلی
چنگال یه جور نون یا شیرینی پرانرژیه که معمولاً برای صبحونه یا عصرونه سرو می شه. این خوراکی، به خصوص برای کسایی که کار بدنی زیادی دارن، مثل عشایر، حسابی قوت بخشه. برای درست کردن چنگال، اول یه نون محلی (معمولاً نون تیری یا نون بلوطی) رو می پزن. بعدش این نون پخته شده رو حسابی خرد می کنن و با کره حیوانی آب شده و شکر یا شیره انگور مخلوط می کنن. گاهی وقتا هم کمی هل یا دارچین بهش اضافه می کنن تا عطر و طعمش بی نظیرتر بشه. این ترکیب دلچسب، هم سیرکننده است و هم طعم شیرین و لذیذی داره که خستگی رو از تنتون در میاره. بعضی ها چنگال رو با توچری خوزستانی یکی می دونن، اما خب هر منطقه برای خودش یه قلق و رازهای پخت داره که اون رو متمایز می کنه.
۴. شله ماسی (شله دوغی): غذای محبوب عشایر با طعم دوغ و پونه
شله ماسی یا شله دوغی، یکی از اون غذاهاییه که با سادگی مواد اولیه، به یه شاهکار تبدیل میشه! این آش سبک و پرانرژی، پای ثابت سفره های عشایره، چه تو تابستون برای خنکی و چه تو زمستون برای قوت. ماده اصلیش دوغ محلیه که بهش برنج اضافه می کنن و می ذارن حسابی بجوشه. وقتی برنج نرم شد و دوغ غلیظ تر شد، پونه و پیاز داغ رو بهش اضافه می کنن. اما راز خوشمزگی شله ماسی تو نحوه ی سروشه: وقتی آش رو توی یه سینی بزرگ می ریزن، یه کره محلی بزرگ وسطش می ذارن و وقتی کره آب شد، اون رو با آش مخلوط می کنن. تصور کنید این ترکیب دوغ ترش، پونه معطر و کره حیوانی خوش عطر رو؛ دهنتون آب افتاد، نه؟
۵. شله شیری (شیربرنج محلی): سادگی و سلامت در یک کاسه
شله شیری یا همون شیربرنج خودمون، اما به سبک کهگیلویه و بویراحمدی! تو مناطقی که دامداری رونق داره و لبنیات تازه به وفور پیدا می شه، این غذای مقوی و آرامش بخش، جای خودش رو توی سفره ها باز کرده. با شیر تازه محلی و برنج درست می شه؛ برنج رو اول تو آب می پزن تا نیم پز بشه و بعدش شیر رو بهش اضافه می کنن و می ذارن تا حسابی جا بیفته و برنج نرم و له بشه. این شله رو معمولاً با شیره انگور محلی یا عسل می خورن تا هم شیرین تر بشه و هم مقوی تر. برای صبحانه یا حتی یه شام سبک، شله شیری یه انتخاب عالیه.
۶. شله ماشکی: تسکین دهنده سرمای زمستان
وقتی سرمای زمستون توی کوهستان های کهگیلویه و بویراحمد خودش رو نشون میده، چی بهتر از یه کاسه شله ماشکی داغ و مقوی که خستگی و سرما رو از تنتون دربیاره؟ این آش گرم و دلچسب، پای ثابت شب های سرد زمستونه. برای درست کردنش، ماش رو اونقدر می پزن که حسابی له بشه و از پوستش جدا بشه. بعدش برنج رو بهش اضافه می کنن و می ذارن تا خوب بپزه و جا بیفته. وقتی آماده شد، با پیاز داغ فراوون و اگه دوست داشته باشین کمی نعناع داغ سروش می کنن. بعضی ها هم برای طعم بهتر، کمی کشک محلی روش می ریزن که محاله طعمش رو از یادتون ببرید.
آش های شفابخش و پرخاصیت: گنجینه گیاهان کوهی
کهگیلویه و بویراحمد به خاطر طبیعت بکر و کوهستانیش، پر از گیاهان خودرو و داروییه که مردم این منطقه، با هوشمندی ازشون توی آشپزی استفاده می کنن. آش های این دیار نه تنها خوشمزه ان، بلکه خاصیت های درمانی هم دارن و برای همین بهشون می گن آش های شفابخش. هر کدوم از این آش ها، با مواد اولیه ی طبیعی و تازه، یه جورایی داروی روح و جسم ان.
۱. آش کارده (آش حُره، آش کاردین): داروی سبز زاگرس
اگه از هر لری بپرسی معروف ترین آش محلی تون چیه، احتمالاً اسم آش کارده رو می شنوی. این آش نه فقط تو کهگیلویه و بویراحمد، بلکه تو خوزستان، اصفهان و چهارمحال و بختیاری هم طرفدارای خودش رو داره و با اسم های مختلفی مثل آش حُره یا آش کاردین شناخته میشه. راز خوشمزگی و خاصیت این آش، گیاهی به نام "کاردین" (یا کارده) است. این گیاه مزه تلخی داره و برای همین، برای اینکه قابل خوردن بشه، یه فرآیند خاص داره: کاردین رو برای دو روز توی آبلیمو خیس می کنن تا تلخیش گرفته بشه. بعدش اون رو با بلغور گندم، برنج و حبوبات (مثل نخود و ماش) می پزن و می ذارن برای ساعت ها روی حرارت ملایم بپزه تا حسابی جا بیفته. این آش نه تنها خیلی مقویه، بلکه می گن برای مشکلات گوارشی و تقویت بدن هم خیلی مفیده. واقعاً باید امتحانش کرد تا فهمید چرا اینقدر محبوبه.
۲. آش دنگو: آشی برای تقویت بدن در برابر سرما
آش دنگو، یه جور مولتی ویتامین طبیعیه تو دنیای غذاهای محلی! مردم این منطقه، به خصوص تو فصول سرد سال، حسابی روی خواص درمانی این آش حساب می کنن و برای پیشگیری و درمان سرماخوردگی می خورنش. این آش پر از حبوباته: لوبیا چشم بلبلی، ماش، نخود و گندم. اما یه چیز دیگه هم داره که خیلی خاصش می کنه: سبزی بومی "لیزک". این سبزی کوهی عطر و طعم خاصی به آش میده و خواصش رو دوچندان می کنه. همه مواد رو با هم می پزن و می ذارن حسابی جا بیفته. یه کاسه آش دنگو داغ، نه فقط بدنتون رو گرم می کنه، بلکه حسابی هم قوت بهتون میده.
۳. آش یا پلو کنگری: عطر بهار در سفره های لری
با اومدن بهار و سبز شدن کوهستان ها، گیاه خودروی "کنگر" شروع به رویش می کنه. مردم کهگیلویه و بویراحمد که استاد استفاده از نعمت های طبیعتن، با این گیاه خوش عطر و پرخاصیت، هم آش درست می کنن و هم پلو. آش کنگری رو با کنگر خرد شده، حبوبات (مثل لوبیا چیتی، عدس و ماش) و برنج می پزن. یه جورایی آش سبزیجات کوهیه که هم خیلی خوشمزه اس و هم حسابی مقویه. اما پلو کنگری هم غوغا می کنه! تو این پلو، کنگر خرد شده رو با برنج مخلوط می کنن و دم می ذارن. یه نکته جالب اینه که بعضی ها معتقدن تو پلو کنگری، مقدار کنگر باید دو برابر برنج باشه تا طعم و عطرش حسابی خودش رو نشون بده. عطر کنگر توی پلو، آدم رو یاد دشت های سبز بهاری می ندازه.
۴. آش دوغ یاسوجی: آشی خنک با طعم منحصر به فرد یاسوج
آش دوغ رو حتماً تو مناطق مختلف ایران چشیدین، ولی آش دوغ یاسوجی یه داستان دیگه است! این آش خنک و ترش مزه، تو فصل های گرم سال واقعاً نجات بخشه. برعکس بعضی آش دوغ های دیگه که شاید بدون سبزی خاص باشن، تو آش دوغ یاسوجی از سبزیجات کوهی معطر و خاص منطقه استفاده می کنن که عطر و طعم بی نظیری بهش میده. نخود و برنج رو می پزن و بعد دوغ محلی رو بهش اضافه می کنن. اگه دنبال یه تجربه جدید از آش دوغ هستید، این آش رو تو یاسوج حتماً امتحان کنید. طعمش شما رو شگفت زده می کنه.
پلوها، خورش ها و غذاهای اصلی: سفره های رنگین زاگرس
سفره عشایر و مردم کهگیلویه و بویراحمد، پر از غذاهای اصلیه که با گوشت تازه دام، حبوبات مقوی و غلات منطقه تهیه می شن. این غذاها، هم سیرکننده و پرانرژی ان و هم هر کدوم داستان خودشون رو از زندگی ساده و پر تلاش این مردم دارن.
۱. گونه: غذایی پرملات با ناردانه
گونه یکی از اون غذاهای پرملات و خوشمزه ایه که اگه یه بار بخورین، مزه اش تا مدت ها زیر دندونتون می مونه. این غذا رو با بلغور گندم درست می کنن که حسابی مقویه. ناردانه (یا همون دانه های انار) هم یکی از مواد اصلیشه که یه طعم ترش و ملس فوق العاده ای بهش میده. بلغور گندم رو با ناردانه، پیاز و ادویه های محلی ترکیب می کنن و مثل دمپخت، می ذارن بپزه تا آبش کشیده بشه و بعد دم بکشه. این غذا یه جورایی شبیه به دمپخت خودمونه، ولی با اون طعم خاص ناردانه و بافت دلچسب بلغور، یه غذای کاملاً متفاوته که نشون میده چطور میشه با مواد ساده، یه غذای شاهکار خلق کرد.
۲. پلو محلی لیزکی: عطر دلنشین لیزک در پلو
لیزک، یه سبزی کوهیه که فقط تو مناطق خاصی از زاگرس پیدا می شه و عطر و بوی بی نظیری داره. مردم کهگیلویه و بویراحمد با این سبزی خاص، یه پلو مخلوط معطر و خوشمزه درست می کنن به اسم پلو لیزکی. سبزی لیزک رو خرد می کنن و معمولاً با کمی قارچ محلی و برنج می پزن. عطر لیزک وقتی که پلو دم می کشه، کل خونه رو پر می کنه. این پلو نه فقط خوشمزه اس، بلکه یه تجربه کاملاً متفاوته از آشپزی بومی. اگه اهل امتحان کردن طعم های جدیدید، پلو لیزکی رو حتماً تو برنامه تون بذارید.
۳. آبگوشت کهگیلویه و بویراحمدی: ستون فقرات سفره عشایر
تو یه منطقه کوهستانی و عشایری، آبگوشت حکم ستون فقرات سفره رو داره. آبگوشت کهگیلویه و بویراحمدی، یه آبگوشت پر و پیمون و حسابی چربه که با گوشت تازه گوسفند و مقدار زیادی حبوبات (نخود و لوبیا) درست میشه. مردم عشایر که زندگی پرتحرکی دارن، به یه غذای مقوی نیاز دارن که انرژی لازم رو بهشون بده و آبگوشت دقیقاً همینه. کنار یه تیکه نون محلی تازه، پیاز و سبزی، این آبگوشت یه غذای کامله که هم سیرتون می کنه و هم بدنتون رو گرم نگه می داره.
۴. دمپخت: غذایی ساده اما کامل و محبوب
دمپخت، غذاییه که تو خیلی از نقاط ایران باهاش آشناییم، اما تو کهگیلویه و بویراحمد هم جایگاه خاص خودش رو داره. این غذای ساده و در عین حال کامل، با برنج و انواع حبوبات ریز مثل ماش و عدس درست می شه. مردم این منطقه معمولاً تو دمپختشون، از گوشت قورمه گوسفندی یا دنده و گردن گوسفند هم استفاده می کنن که طعمش رو حسابی غنی تر و دلپذیرتر می کنه. کافیه گوشت رو با پیاز و روغن محلی تفت بدن، بعد به برنج و حبوبات اضافه کنن و بذارن دم بکشه. یه غذای عالی برای یه ناهار یا شام ساده و مقوی که خستگی روز رو از تنتون در میاره.
۵. شله بادامی: طعم بادام کوهی در یک غذای اصیل
تو استان کهگیلویه و بویراحمد، به خصوص اطراف گچساران، درختان بادام کوهی به وفور پیدا می شن. مردم محلی هم از این نعمت خدادادی استفاده کردن و یه غذای خاص و مقوی به اسم شله بادامی رو خلق کردن. برای درست کردن این شله، بادام کوهی رو همراه با پوست آسیاب می کنن و پودرش رو با برنج می پزن. این شله یه جورایی شبیه شیربرنجه، ولی با اون طعم خاص و مغذی بادام کوهی، یه غذای کاملاً متفاوته. نه تنها خوشمزه اس، بلکه به خاطر بادام، سرشار از انرژی و خواص مفید برای بدنه. واقعاً تجربه چشیدن یه غذای بومی با این همه اصالت، لذت بخشه.
۶. قورمه گوشت: راهکار سنتی حفظ و نگهداری گوشت
قورمه گوشت فقط یه غذا نیست، یه روش سنتیه برای نگهداری گوشت تو مناطق عشایری و کوهستانی که یخچال و فریزر نبوده. این روش پخت، باعث می شه گوشت برای مدت طولانی تری تازه بمونه. برای قورمه، گوشت گوسفند رو به تکه های درشت خرد می کنن و با پیه (چربی گوسفند) و نمک زیاد سرخ می کنن. وقتی گوشت حسابی پخت و رنگش عوض شد، اون رو توی ظروف مخصوصی که از پوست گوسفند یا بز درست شده (مثل مشک)، نگهداری می کنن. این قورمه ها، منبع اصلی پروتئین تو فصول سرد سال و زمان هایی که دسترسی به گوشت تازه سخت تره. البته قورمه رو به صورت تازه هم می خورن و با نون یا پلو واقعاً لذیذه. با خوردن قورمه گوشت، می تونید حسابی از اصالت زندگی عشایری لذت ببرید.
غذاهای ویژه و فصلی: طعم های کمیاب و خاص
بعضی از غذاهای کهگیلویه و بویراحمد هستن که به خاطر مواد اولیه خاص یا مناسبت های ویژه، فقط تو زمان های مشخصی از سال پیدا می شن. این غذاها، تجربه ای منحصر به فرد از ذائقه ی بومی منطقه رو بهتون هدیه می دن.
۱. لِوی: غذایی منحصر به فرد از شیر تازه زایمان
لِوی، یکی از اون غذاهاییه که هر کسی شانس چشیدنش رو نداره! این یه غذای خیلی خاص و فصلیه که فقط از اولین شیر بز یا گوسفند بعد از زایمانشون تهیه می شه. این شیر، که بهش "لِوی" یا "کلوشک" می گن، غلیظ تر و مقوی تر از شیر معمولیه. لِوی رو می پزن تا سفت بشه و بعدش اون رو به صورت جامد در میارن. معمولاً اون رو منجمد می کنن و تو فصول سرد سال، وقتی هوس یه غذای مقوی و خاص می کنن، اون رو گرم می کنن و با نون تیلیت می کنن. طعمش کاملاً متفاوته و برای کسایی که دنبال تجربه های غذایی خاص و کمیابن، لِوی یه انتخاب فوق العاده اس. البته باید حواستون باشه که اگه سرد باشه، طعم مطلوبی نداره و باید حتماً گرم میل بشه.
۲. کله جوشک (کلک سوز): غذایی ساده و سریع برای روزهای گرم
کله جوشک یا کلک سوز، یه نسخه محلی و خوشمزه از کال جوش یا اشکنه ماسته که تو مناطق گرمسیری کهگیلویه و بویراحمد، به خصوص تو بهار و تابستون، حسابی طرفدار داره. این غذا خیلی سریع آماده می شه و برای یه شام سبک یا ناهار تابستونی عالیه. مواد اصلیش دوغ محلی، پیاز داغ، پونه، و گردو هست. پیاز رو تفت می دن، بعد پونه و کمی ادویه اضافه می کنن و در نهایت دوغ رو بهش اضافه می کنن و می ذارن کمی غلیظ بشه. بعضی ها هم کمی کشک یا ماست بهش اضافه می کنن تا طعمش بهتر بشه. با نون تیلیت کردن، یه غذای ساده اما پر از طعم و عطر محلی رو تجربه می کنید.
۳. دوا زردکی و پیاز داغی: ترکیب دوغ و برنج با طعمی متفاوت
دوا زردکی و پیاز داغی، یه غذای خنک و ترش مزه اس که تو فصول گرم حسابی می چسبه. این غذا با برنج، دوغ، زردچوبه، نمک، پیاز داغ و نعناع خشک تهیه می شه. شاید اسمش کمی عجیب به نظر بیاد، ولی ترکیب برنج و دوغ پخته شده با طعم پیاز داغ و نعناع، یه مزه خاص و دوست داشتنی ایجاد می کنه. مردم محلی به خصوص تو روزهای گرم تابستون، این غذا رو برای خنک شدن و رفع عطش می خورن. یه جورایی میشه گفت یه غذای همه چیزتمام برای روزهای گرمه که هم سیرکننده است و هم بدن رو تازه می کنه.
۴. تیلیت پیاز: سادگی و سرعت در سفره های لری
گاهی وقت ها آدم دلش یه غذای ساده و سریع می خواد، تیلیت پیاز دقیقاً همینجوره! این غذا نمونه ای از قناعت و استفاده بهینه از مواد اولیه در آشپزی لریه. برای تهیه این غذای فوق العاده ساده، پیاز رو حسابی تفت می دن تا طلایی و خوش عطر بشه، بعد بهش روغن محلی، سبزی معطر (مثل پونه خشک) و ادویه اضافه می کنن. بعد از کمی تفت دادن، آب بهش اضافه می کنن و می ذارن بجوشه تا کمی غلیظ بشه. وقتی آماده شد، نون محلی رو تو این آب و پیاز تیلیت می کنن و نوش جان. تیلیت پیاز یه غذای سریع، اقتصادی و پر از عطر و طعم سادگیه که حسابی می چسبه و نشون میده که چطور میشه با حداقل مواد، حداکثر لذت رو برد.
غذاهای سنتی کهگیلویه و بویراحمد، فراتر از یک وعده غذایی هستند؛ هر کدام برشی از تاریخ، طبیعت بکر و زندگی جاری عشایر این دیار را روایت می کنند و طعم اصالت را به شما می چشانند.
اگه دنبال یه تجربه غذایی متفاوت و اصیل هستید، پیشنهاد می کنم سفر به کهگیلویه و بویراحمد رو تو برنامه هاتون قرار بدید و از نزدیک طعم این غذاهای بی نظیر رو بچشید. هر لقمه، یه داستان جدیده از این سرزمین زیبا.
به طور کلی، غذاهای سنتی کهگیلویه و بویراحمد، گنجینه ای از طعم های طبیعی و اصیل هستند که برگرفته از طبیعت سخاوتمند و زندگی پر از قناعت مردم این دیارند. از نان های مقوی و پر انرژی مثل نان بلوطی و گرده ذرتی گرفته، تا آش های شفابخش مثل آش کارده و آش دنگو که با گیاهان کوهی منطقه تهیه می شن، هر کدوم داستان خودشون رو دارن. پلوها، خورش ها و غذاهای اصلی مثل آبگوشت و قورمه هم که نمادی از سفره پر برکت عشایره. حتی غذاهای فصلی و کمیاب مثل لِوی هم که تجربه چشیدن اون ها فراموش نشدنیه.
امیدوارم این مقاله بتونه شما رو با گوشه ای از این فرهنگ غنی غذایی آشنا کرده باشه و شما رو به سفر به این استان زیبا و چشیدن طعم های اصیلش ترغیب کنه. حفظ و معرفی این میراث گرانبها، وظیفه همه ماست تا نسل های آینده هم بتونن از این همه اصالت و سادگی لذت ببرن.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "غذاهای سنتی کهگیلویه و بویراحمد | لیست کامل و محلی" هستید؟ با کلیک بر روی گردشگری و اقامتی، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "غذاهای سنتی کهگیلویه و بویراحمد | لیست کامل و محلی"، کلیک کنید.